Coreea de Nord a tras miercuri ”proiectile” în Marea Japoniei, provocând furia Japoniei, la o zi după ce Phenianul a anunţat organizarea sâmbătă a unor discuţii de lucru în dosarul nuclear cu Statele Unite, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Phenianul obişnuieşte să procedeze la manevre militare înaintea unor negocieri diplomatice, un mod prin care Coreea de Nord îşi afirmă greutatea în negocieri.

Statul Major sud-coreean a anunţat că o rachetă a parcurs miercuri dimineaţa 450 de kilometri către Marea Japoniei, la est de peninsulă şi a a zburat la o altitudine maximă de 910 kilometri.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Această rachetă ”ar putea fi un Pukguksong-1", adică o rachetă mare-sol balistică (SLBM), lansată de pe un submarin şi dezvoltată în prezent de Coreea de Nord, potrivit aceleiaşi surse.

”Asemenea acte nu ajută la aplanarea tensiunilor în peninsula coreeană, iar noi îi îndemnăm încă o dată să înceteze imediat”, a subliniat armata sud-coreeană.

Racheta de tip Pukguksong-1 este o SLBM, al cărei prim test reuşit a avut loc la 24 august 2016. Ea a zburat atunci 500 de kilometri către Japonia, ceea ce l-a determinat pe dictatorul nord-coreean Kim Jong Un să spună că teritoriul continental american se afla în raza de acţiune a unui submarin care străbate Oceanul Pacific.

Statele Unite au anunţat că supraveghează situaţia în peninsula coreeană.

”Către ora (locală) 7.10 (1.10, ora României), două proiectile au fost lansate din zona coastei de est a Coreea de Nord”, a declarat, la rândul său, pentru presă secretarul general al Guvernului japonez Yoshihide Suga.

Unul dintre proiectile pare că a căzut în Zona Economică Exclusivă (ZEE) a Japoniei, potrivit lui Suga.

CONDAMNARE FERMĂ

Spaţul maritim situat între apele teritoriale şi internaţionale - ZEE - a Japoniei reprezntă o suprafaţă de peste patru milioane de kilometri pătraţi, în jurul arhipelagului.

Premierul japonez Shinzo Abe a condamnat, la rândul său, acest ”tir de rachete balistice care încalcă rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU”. ”Protestăm ferm şi condamnăm ferm”, a subliniat el.

Aceste tiruri au loc la o zi după ce Phenianul a anunţat organizarea sâmbătă a unor discuţii de lucru în dosarul nuclear cu Washingtonul, care ar urma să relanseze procesul diplomatic la opt luni după eşecul summitului de la Hanoi.

Cele două părţi au acceptat să aibă ”contacte preliminare” la 4 octombrie şi discuţii de lucru ziua următoare, a anunţat marţi adjunctul ministrului nord-coreean de Externe Choe Son Hui, fără să precizeze locul acestor discuţii.

Câteva ore mai târziu, o purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat, Morgan Ortagus, a confirmat ţinerea unor discuţii ”săptămâna care vine”, fără să ofere detalii suplimentare.

Negocierile în dosarul nuclear nord-coreean se află într-un punct mort de la fiascoul celui de-al doilea summit între preşedintele american Donald Trump şi dictatorul nord-coreean Kim Jong Un în februarie, la Hanoi.

Cei doi s-au întâlnit din nou în iunie, la frontieră, în Zona Demilitarizată (DMZ), care desparte cele două ţări surori de la Războiul Coreei (1950-1953).

Această scurtă întrvedere a condus la decizia relansării discuţiilor cu privire la programul nuclear al Phenianului, la un pic mai bine de un an după primul summit Trump-Kim în Singapore.

Cu toate acestea, aceste negocieri nu s-au reluat încă, iar Nordul s-a înfuriat după refuzul american de a a anula manevre militare comune cu Seulul în această vară.

Phenianul şi-a multiplicat din iulie tirurile de rachetă cu rază scurtă de acţiune, catalogate drept ”provocatoare” de către oficiali americani, în timp ce Donald Trump s-a arătat mult mai conciliant.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.