Coreea de Nord extinde un complex cheie de fabricare a armelor care asamblează un tip de rachetă cu rază scurtă de acţiune utilizată de Rusia în Ucraina, au concluzionat reprezentanţii unui think-tank cu sediul în SUA, pe baza imaginilor din satelit, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Instalaţia, cunoscută sub numele de uzina 11 februarie, face parte din Complexul de maşini Ryongsong din Hamhung, al doilea oraş ca mărime din Coreea de Nord, pe coasta de est a ţării.

Sam Lair, cercetător asociat la James Martin Center for Nonproliferation Studies (CNS), situat la Middlebury Institute of International Studies din Monterey, a declarat că uzina este singura despre care se ştie că produce rachete balistice cu combustibil solid din clasa Hwasong-11.

Oficialii ucraineni spun că aceste muniţii - cunoscute sub numele de KN-23 în Occident - au fost folosite de forţele ruse în asaltul lor asupra Ucrainei. Extinderea complexului nu a fost raportată anterior.

Atât Moscova, cât şi Phenianul au negat că Coreea de Nord a transferat arme pentru ca Rusia să le folosească împotriva Ucrainei, pe care a invadat-o în februarie 2022. Rusia şi Coreea de Nord au semnat un tratat de apărare reciprocă în cadrul unui summit în iunie şi s-au angajat să îşi consolideze legăturile militare.

 

Misiunea Coreei de Nord la Organizaţia Naţiunilor Unite nu a răspuns solicitării de comentarii pentru acest articol.
 
Conform analizei efectuate de cercetătorii de la CNS, imaginile din satelit, luate la începutul lunii octombrie de firma comercială de sateliţi Planet Labs, arată ceea ce pare a fi o clădire suplimentară de asamblare în construcţie, precum şi o nouă clădire de locuinţe, probabil destinată lucrătorilor.
 
De asemenea, se pare că Phenianul îmbunătăţeşte intrările pentru unele dintre instalaţiile subterane ale complexului.O macara de pod dezafectată care se afla în faţa unei intrări în tunel, blocând accesul uşor, a fost îndepărtată, ceea ce sugerează că s-ar putea pune accent pe acea parte a instalaţiei, a declarat Lair.
 
„Vedem acest lucru ca pe o sugestie că se măreşte masiv, sau că se încearcă o creştere semnificativă, a producţiei acestei fabrici”, a spus Lair.
 
Noua clădire de asamblare este cu aproximativ 60-70% mai mare decât clădirea anterioară, folosită pentru asamblarea rachetelor.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.