Coreea de Nord dezminte duminică faptul că furnizează armament Rusiei, după ce Statele Unite a acuzat-o că livrează obuze şi rachete grupului paramilitar rus Wagner, care luptă în Războiul rus din Ucraina, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Un purtător de cuvânt al Consiliului Securităţii Naţionale (NSC) al casei Albe, John Kirby, a difuzat vimagini ale spionajului american care surprind presupuse vagoane ruseşti care se întorc din Coreea de Nord încărcate cu echipament militar, inclusiv rachete, destinate Wagner.

Statele Unite au desemnat ulterior Wagner drept ”organizaţie criminală” şi au anunţat că transmit aceste înregistrări ONU, în cadrul sancţiunilor impuse Phanianului.

Un reprezenant de rang înalt al Guvernului nord-coreean a denunţat duminică ”o încercare stupidă de a justifica” viitoare livrări de armament Ucrainei de către Statele Unite, care au promis joi Kievului 31 de tancuri de tip Abrams.

Directorul general al Departamentului nord-coreean al Afacerilor Americane, Kwon Jong Gun, a respins, citat de agenţia oficială nord-coreeană de presă KCNA, acest ”zvon fabricat piesă cu piesă”.

El ameninţă Statele Unite că se expun unui ”rezultat cu adevărat indezirabil” în cazul în care continuă să-l răspândească.

”Încercarea de a murdări imaginea (Coreei de Nord) prin fabricarea unui lucru care nu există este o provocare gravă, care nu poate niciodată să fie permisă şi care nu poate decât să declanşeze o reacţie”, ameninţă Kwon Jong Gun.

Kim Yo Jong, influenta sotă a dictatorului nord-coreean Kim Jong Un, a criticat vineri promisiunile Statelor Unite de a trimite armament Ucrainei.

Ea a acuzat Statele Unite de ”încălcarea şi mai mult a unei linii roşii”.

Rusia, unul dintre cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU, a pledat mult timp împotriva unei înăspriri a sancţiunilor internaţionale impuse Coreei de Nord şi a cerut o relaxare a acestora din motive umanitare.

Kim Jong Un a anunţat în 2022 că vrea ca ţara sa devină cea mai puternică forţă nucleară don lume şi a calificat, în septembrie, drept ”ireversibil” statutul de putere nucleară al Phenianului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.