Confruntări între Israel şi Hamas făceau ravagii vineri în Fâşia Gaza, la două luni după atacul fără precedent al mişcării islamiste palestiniene, care a declanşat represalii sângeroase, soldate cu mii de victime, înaintea unei reuniuni extraordinare a ONU pe tema unui armistiţiu, relatează AFP.
După o primă fază care s-a concentrat asupra nordului acestui mic teritoriu palestinian suprapopulat, armata israeliană şi-a extins săptămâna aceasta operaţiunile până în sud, unde sunt încolţiţi aproape două milioane de civili refugiaţi.
Confruntări intense înăuntrul şi în jurul mai multor oraşe mari au crescut bilanţul victimelor palestiniene - care depăşeşte 17.000 de morţi, dintre care 70% dunt copii şi femei, potrivit Ministerului Sănătăţii al Hamas.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
La Deir el-Balah, în centrul Fâşiei Gaza, unde confruntări armate fac ravagii, răniţi continuau să fie aduşi în spitale - inclusiv numeroşi copii.
O locuitoare din enclavă, Rimah Mansi, declară AFP că a pierut ”toţi oamenii pe care-i iubim, toţi”.
În nordul marelui oraş Khan Yunis (sud), bombardamente ale armatei israeliuene au ”ras” cartierul al-Katiba, a constatat un jurnalist AFP.
Armata israeliană a anunţat vineri că a ”lovit 450 de ţinte” în Fâşia Gaza - în operaţiuni terestre, aeriene şi navale - şi a omorât ”mulţi terorişti”.
Confruntări armate extrem de feroce au avut loc joi la Khan Yunis, mai la nord, în oraşul Gaza şi în sectorul vecin Jabaliya.
Posturi de televiziune israeliene au difuzat joi seara înregistrări video cu zeci de palestinieni în chiloţi, legaţi la ochi, păziţi de militari israelieni înarmaţi, în Fâşia Gaza, creând o emoţie puternică pe reţele de socializare.
Mass surrender of Hamas terrorists pic.twitter.com/4XLc4Ww8tU
— Mossad Commentary (@MOSSADil) December 7, 2023
Armata israeliană a anunţat că ”anchetează” pentru a ”verifica cine are legături cu Hamas şi cine nu”, referindu-se la mişcarea islamistă palestiniană pe care Israelul o consideră drept o organizaţie ”teroristă”, la fel ca Statele Unite, între alţii.
NECESITATEA PROTEJĂRII CIVILILOR
Preşedintele american Joe Biden a ”insistat” într-o convorbire la telefon cu premierul Benjamin Netanyahu, asupra ”necesităţii absolute de a-i proteja pe civili şi de a sepeara populaţia civilă de Hamas”, potrivit Casei Albe.
Statele Unite susţin ferm Israelul de la atacul sângeros de la 7 octombrie, comis de Hamas, în cursul căruia au fost ucise 1.200 de persoane, potrivit autorităţilor israeliene, iar alte aproximativ 240 de persoane au fost luate ostatice, însă Washingtonul este tot mai îngrijorat de pierderile civile.
În total, 91 de militari israelieni au fost ucişi în confruntări armate în Fâşia Gaza, inclusiv fiul lui Gadi Eisenkot, un fost şef al Statului Major israelian şi membru al Cabinetului de Război al lui Benjamin Netanyahu, potrivit armatei.
Israelul, traumatizat de atacul de la 7 octombrie, a început joi seara să sărbătorească Hanuka, sărbătoarea evreiască a Luminilor.
La Tel Aviv, familii şi apropiaţi ai ostaticilor au participat la o veghe, aprinzând lumânări ale unei menorah (sfeşnic) uriaşe cu 138 de braţe - un omagiu adus persoanelor ţinute ostatice de Hamas sau alte grupări afiliate.
O mână de naţionalişti israelieni a încercat joi să se ducă la Poarta Damascului, unul dintre punctele de acces în cartierul creştin şi musulman, dar au fost respinşi de către poliţia israelină, a constatat un jurnalist AFP.
”CELE MAI DURE DOUĂ LUNI”
Mii de persoane s-au refugiat în jurul Rafah, la frontiera cu Egiptul, singurul loc prin care se distribuie în continuare ajutor umanitar - cu pipeta.
”De două luni, ne mutăm dintr-un loc în altul (...). Suntem foarte obosiţi. Dormim în stradă”, declară Abdullah Abu Daqqa, care a reuşit să ajungă în acest oraş de frontieră şi care evocă ”cele mai dure două luni” din viaţa sa.
Israelul a impus la 9 octombrie un asediu ”complet” Fâşiei Gaza, care provoacă penurii grave de apă, hrană, medicamente şi electricitate.
Carburantul necesar funcţionării generatoarelor spitalelor şi echipamentelor de desalinizare a aprei lipseşte şi el.
Joi seara, ”69 de camioane transportând ajutor umanitar şi 61.000 de litri de carburant au intrat în Fâşia Gaza din Egipt” - mult mai puţin decât în timpul armistiţiului care a avut loc în perioada 24-30 noiembrie, anunţă Agenţia ONU însăcirnată cu Coordonarea Umanitară (OCHA).
Potrivit ONU, 1,9 milioane de persoane - adică 85% din populaţie - au fost deplasate de război în Fâşia Gaza, unde peste jumătate dintre locuinţe au fost distruse sau avariate.
În faţa unei ”situaţii catastrofale în Fâşia Gza”, Consiliul de Securitate al ONU urmează să se pronunţe vineri asupra unui îndem la un ”armistiţiu umanitar imediat” - un vot cu un rezultat incert, într-un context diplomatic tensionat.
Într-o scrisoare adresată miercuri membrilor Consiliului, secretarul general al ONU Antonio Guterres a invocat în mod explicit Articolul 99 al Chartei ONU, care îi permite secretarului general ”să atragă atenţia Consiliului” asupra unui dosar care ”ar putea pune în pericol pacea şi securitatea internaţională”.
Aceasta este o premieră după zeci de ani.
De la începutul războiului, Consiliul a reuşit să adopte o rezoluţie care îndeamnă la ”pauze şi culoare umanitare” în Fâşia Gaza - dar nu la un ”armistiţiu”, căruia i se opun Statelor Unite.
CISIORDANIA ŞI LIBANUL
În afară de Fâşia Gaza, violenţe continuă în Cisiordania ocupată, unde forţe israeliene au ucis prin împuşcare, vineri, şase palestinienei, într-o tabără de refugiaţi, a anunţat Ministerul Sănătăţii al Autorităţii Palestiniene.
Armata israeliană a desfăşurat joi seara o incursiune pe străzile din Ramallah, iar palestinieni au răspuns aruncând cu pietre în blindate, potrivit unui jurnalist AFP.
Mai mulţi militari israelieni au tras cu grenade pentru a-i dispersa. Magazine, unele avariate, au fost percheziţionate de către forţe israeliene.
Cel puţin 264 de palestinieni au fost ucişi de către forţe israeliene sau de către colonişti israelieni, de la 7 octombrie, potrivit Autorităţii Palestiniene.
Războiul din Fâşia Gaza a reaprins tensiuni la frontiera Israelului cu Libanul, unde au loc schimburi de focuri zilnic între armata israliană şi mişcarea şiită libaneză Hezbollah, o aliată Hamasului.
Benjamin Netanyahu a lansat un nou avertisment mişcării şiite libaneze.
”Dacă Hezbollahul alege să declanşeze un război total, va transforma prin această greşeală Beirutul şi sudul Libanului, care nu sunt departe de aici, în Gaza şi Khan Yunis”, a ameninţat el.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.