Comentarii "gratuite" şi "nepotrivite", "motivaţii politice": Anturajul lui Joe Biden a încercat să contraatace vineri după ce un magistrat a făcut comentarii devastatoare despre memoria slabă a preşedintelui american, relatează AFP.
Reacţia cea mai combativă a venit din partea vicepreşedintelui Kamala Harris, care a atacat "motivaţiile politice" ale procurorului special Robert Hur.
Într-un raport de 388 de pagini publicat joi într-un caz care implică documente confidenţiale, Hur l-a descris pe democratul în vârstă de 81 de ani drept un "bărbat în vârstă cu o memorie proastă".
Amintind că ea însăşi a fost procuror în California, Kamala Harris a afirmat că aceste comentarii sunt "gratuite, incorecte şi nepotrivite".
"Ar trebui să cerem un grad mai ridicat de integritate morală", a mai spus ea.
Un purtător de cuvânt al Casei Albe, Ian Sams, nu a contrazis-o întocmai pe Kamala Harris, care candidează alături de Joe Biden pentru un al doilea mandat, în privinţa motivelor politice.
El a sugerat că magistratul, un republican, ar fi putut simţi presiuni pentru a merge "dincolo de atribuţiile sale" în redactarea raportului său, cu nouă luni înainte de alegerile prezidenţiale.
Cu atât mai mult cu cât procurorul special a decis să nu-l acuze pe preşedintele democrat.
Robert Hur a fost numit în ianuarie 2023 pentru a ancheta asupra descoperirii unor documente confidenţiale datând din perioada în care Joe Biden a fost vicepreşedintele lui Barack Obama (2009-2017) în reşedinţa sa din Wilmington (Delaware), precum şi într-un fost birou.
Senatorul democrat de Pennsylvania, John Fetterman, al cărui stat va fi decisiv în alegerile din noiembrie, a denunţat o operaţiune condusă de un procuror "numit de Trump" pentru a-l "defăima" pe Joe Biden.
Nu toţi apropiaţii democratului s-au aventurat pe această pantă alunecoasă din punct de vedere politic, în condiţiile în care fostul preşedinte republican, care are patru acuzaţii penale împotriva sa, nu încetează să se plângă că justiţia este folosită împotriva sa.
Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a ales registrul personal: "Îl cunosc pe acest preşedinte din 2009. El nu a fost doar şeful meu, ci şi mentorul meu. Şi nimeni din această clădire nu v-ar spune ceea ce am văzut (în raportul procurorului special) despre memoria sa".
Robert Hur a scris că un juriu ar acorda "beneficiul îndoielii unui bărbat în vârstă simpatic, bine intenţionat şi cu o memorie proastă".
De asemenea, el a susţinut că preşedintele, la interogatoriu, nu şi-a putut aminti cu exactitate anul în care a murit fiul său cel mare, Beau.
"Cum îndrăzneşte?", a replicat Joe Biden, pentru care acest subiect este extrem de dureros, în timpul unei intervenţii televizate joi seara.
"Vreau să spun bine, sunt un om mai în vârstă şi ştiu ce fac. Nu am probleme de memorie", a încercat el să se apere, stăpânindu-şi cu greu frustrarea.
Dar nu toată lumea a fost convinsă de această intervenţie organizată în grabă.
"Nu aşa trebuie procedat", a comentat un politician democrat, Adam Smith. "Era furios, nu a existat o intenţie clară, nu a mers bine".
Pentru a înrăutăţi situaţia, Joe Biden a făcut una dintre obişnuitele sale gafe joi seara. Când a fost întrebat despre situaţia din Fâşia Gaza, el s-a referit la "preşedintele Sissi al Mexicului".
Se referea la şeful statului egiptean Abdel Fattah al-Sissi.
Acesta a fost un impuls binevenit pentru Donald Trump, în vârstă de 77 de ani, care probabil că se va confrunta din nou cu Joe Biden în noiembrie şi care îl atacă de mult timp pe motiv de forţă mentală şi fizică.
Vineri seară, în faţa unei adunări a membrilor lobby-ului pentru arme de foc National Rifle Association (NRA) din Pennsylvania, fostul preşedinte republican a declarat despre succesorul său democrat la Casa Albă: "Nu cred că ştie că este în viaţă".
Magnatul a publicat, de asemenea, pe reţeaua sa de socializare Truth, o hartă falsă a Orientului Mijlociu, pe care numele Mexicului îl înlocuieşte pe cel al Egiptului. În partea de jos a infograficului, scrie: "Sursa: Joe Biden".
În ianuarie, Donald Trump, care are şi el momentele sale de confuzie, fără ca aceasta să provoace la fel de multe dezbateri ca vârsta rivalului său, a publicat un clip de campanie bazat pe imagini deloc măgulitoare ale rivalului său.
Videoclipul prezenta Casa Albă ca pe un confortabil "azil de bătrâni" în care "rezidenţii se simt ca nişte preşedinţi".
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...