Reprezentanţi ai Guvernului federal etiopian şi ai rebelilor din regiunea Tigray discutau luni în capitala kenyană Nairobi despre modalităţi de dezarmare a trupelor rebele, prevăzută de Acordul de la Pace semnat la 2 noiembrie, potrivit unor jurnalişti AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Acest ”Acord pentru  pace durabilă printr-o încetare permanentă a ostilităţilor” are menirea să pună capăt războiului care aloc din 2020 în nordul Etiopiei între rebeli din Tigray şi armata federală etiopiană şi aliaţii acesteia - armata Eritreei vecine şi forţe şi miliţii din regiuni care se învechinează cu Tigray.

Aşa cum prevede Acordul, ”comandanţii-şefi” discută luni, la Nairobi, ”şi elaborează modalităţile detaliate ale punerii în aplicare a acestuia, şi anume problema dezarmării”, aminteşte într-un comunicat Uniunea Africană (UA), mediatoarea unor negocieri, la Pretoria, timp de nouă zile.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Reuniunea urmează să conducă, de asemenea, la o ”foaie de drum în vederea unui acces imediat al unui ajutor umanitar şi o restabilire a serviciilor în regiunea Tigray”, precizează UA.

Mareşalul Berhanu Jula, şeful Statului Major al armatei etiopiene (ENDF), şi generalul Tadesse Worede, comandantul-şef al foreţelor rebele din Tigray urmau să poarte negocieri, au anunţat negociatorii-şefi ai celor două tabere într-o conferinţă de presă, la Nairobi.

”Liderii politici au semnat acordul, însă şefii noştri militari vor deschide calea unei aplicări rapide”, a dat asigurări presei consilierul în probleme de securitate naţională al premierului etiopian Abiy Ahmed, Redwan Hussein.

ONU ACUZĂ ETIOPIA DE CRIME ÎMPOTRIVA UMANITĂŢII

”Cel mai important este să se furnizeze hrană şi medicamente populaţiei” din Tigray, iar ”în acest scop aşteptăm ca generalul şi mareşalul să ne spună că este calea liberă”, a anunţat el, precizând că se aşteaptă la un acord în acest sens ”azi (luni)”.

În Tigray nu mai aexistă, în mare parte, de un de zile, servicii de bază - electricitate, telecomunicaţii, bănci, carburant - şi nici ajutoare umanitare, de la reluarea confruntărilor armate, la 24 august, după un armistiţiu de cinci luni care au permis o reluare treptată a trimiterii de asistenţă.

Negociatorul-şef al rebelilor din Tigray, Getachew Reda, a anunţat că le revine ”lui Tadesse şi lui Berhanu să-şi imagineze cum să pună în aplicare Acordul” şi ”să o facă astfel încât noi să continăm să încetăm focul şi, bineînţeşles, să facem armele să tacă pentru întotdeauna”.

”A face în aşa fel încât să fie disponibile rapid medicamente va îmbunătăţi încrederea între noi”, a subliniat el.

Nordul Etiopiei este în continuare inaccesibil jurnaliştilor şi este imposibil să se verifice dacă armele au tăcut cu adevărat după încheierea acordului.

Anchetatori ONU au acuzat Addis Abeba de posibile crime împotriva umanităţii în Tigray şi de folosirea foametei ca armă de război, acuzaţii pe care autorităţile etiopiene le resping.

Bilanţul acestui conflict atrmat - marcat de nenumărate atrocităţi comise de cele două tabere - este necunoscut, însă International Crisis Group (ICG) et Amnesty international (AI) îl prezintă drept ”unul dintre cele mai sângeroase din lume”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.