Rusia ar fi întârziat anunţarea retragerii sale din Herson în parte pentru a evita să-i ofere preşedintelui Joe Biden un atu politic înaintea alegerilor de la mijlocul mandatului prezidenţial din SUA, care s-au desfăşurat la 8 noiembrie, potrivit unor surse din serviciile americane de informaţii citate de CNN.
Informaţiile pe care le au serviciile americane semnalează că Rusia are în continuare un interes în influenţarea peisajului politic american. Potrivit acestor informaţii, oficialii ruşi de rang înalt au menţionat alegerile de la mijlocul mandatului din SUA ca un factor de care ar trebui să ţină cont atunci când au discutat despre momentul în care să facă anunţul de retragere din Herson. Responsabilii ruşi au decis să nu ofere administraţiei Biden o victorie politică, au declarat pentru CNN patru surse care au avut acces la aceste informaţii.
„Mi se pare interesant că au aşteptat până după alegeri pentru a lua această hotărâre, lucru pe care îl ştiam de ceva vreme că îl vor face, şi este o dovadă a faptului că au probleme reale - armata rusă”, a declarat preşedintele Joe Biden săptămâna trecută într-o conferinţă de presă, sugerând că era la curent cu aceste informaţii.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Biden a mai spus că speră că, odată cu încheierea alegerilor, ruşii vor fi mai dispuşi să negocieze eliberarea cetăţenilor americani reţinuţi în Rusia, printre care Brittney Griner şi Paul Whelan.
Într-adevăr, după alegerile de la jumătatea mandatului, avocatul lui Griner a anunţat că vedeta americană de baschet va fi mutată într-o colonie penitenciară din Rusia, unde urmează să execute restul pedepsei de nouă ani pentru contrabandă cu droguri, iar directorul CIA, William Burns, s-a aflat luni la Ankara, unde a discutat cu omologul său rus, Serghei Narîşkin, despre deţinuţii american.
Informaţiile care sugerează că Rusia a vrut să evite să dea veşti pozitive administraţiei şi Congresului democrat în ajunul alegerilor se adaugă unui număr tot mai mare de dovezi care arată că Rusia pariază pe faptul că o administrraţie SUA condusă de republicani va oferi mai puţin sprijin Ucrainei, scrie CNN. Liderul minorităţii din Camera Reprezentanţilor, Kevin McCarthy, a lăsat să se înţeleagă acest lucru în interviuri recente, declarând la CNN că o Cameră republicană va monitoriza şi va controla mai atent banii şi armele care ajung la Kiev. Unii republicani spun totuşi că aceste comentarii publice au fost scoase din context şi că sprijinul militar pentru Ucraina va rămâne ridicat indiferent cine controlează Camera. Cu toate acestea, republicanii rămân critici vocali ai sprijinului SUA pentru Ucraina în cadrul cercurilor lor, potrivit CNN.
Omul de casă a lui Vladimir Putin, oligarhul Evgheni Prigojin, a părut să confirme săptămâna trecută ceea ce comunitatea de informaţii din SUA ştie de ani de zile: că guvernul rus a încercat să sprijine campania prezidenţială a republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale din 2016 şi 2020, deoarece l-a considerat mai prietenos cu interesele sale. „Ne-am amestecat, ne amestecăm şi ne vom amesteca” în alegerile din SUA, a declarat pe Telegram Evgheni Prigojin, care a înfiinţat Internet Research Agency, o fermă de troli pe care a pus-o în acţiune în timpul alegerilor americane din trecut pentru a răspândi informaţii false.
Potrivit unor experţi independenţi, în săptămâna premergătoare alegerilor de la mijlocul mandatului din 8 noiembrie, presupuşi agenţi ruşi au folosit platforme media de extremă dreapta pentru a denigra candidaţii democraţi într-o serie de state unde bătălia se anunţa acerbă.
Cu toate acestea, mai mulţi oficiali din SUA şi din Congres care urmăresc operaţiunile de influenţă ruseşti spun că, dacă Rusia a ales să îşi sincronizeze retragerea oficială din Herson cu alegerile parţiale din SUA, probabil că a supraestimat cât de mult le pasă americanilor de luptele din Ucraina. Acest lucru demonstrează o lipsă de sofisticare a operaţiunilor de informare ale Rusiei, au declarat aceste surse citate de CNN.
„Cu tot tam-tam-ul nostru despre operaţiunile lor de informare şi despre amestecul politic, ei încă nu sunt atât de buni la asta în taboul de ansamblu”, a declarat o sursă care are legături cu serviciile de informaţii occidentale. „Există o neînţelegere culturală cu adevărat fundamentală acolo”, a comentat sursa CNN.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.