Echipele de salvare din sudul Turciei spun că încă aud voci de sub dărâmături la mai bine de o săptămână după un cutremur devastator cu magnitudinea de 7,8 grade, oferind o licărire de speranţă pentru a găsi mai mulţi supravieţuitori, relatează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Imaginile în direct difuzate de CNN Turk, afiliată CNN, au arătat salvatori care lucrează în două zone din regiunea Kahramanmaras, unde încercau să salveze trei surori despre care se crede că sunt îngropate sub dărâmături.

În aceeaşi regiune, salvatorii au scos marţi din dărâmături un băiat de 18 ani şi un bărbat în viaţă – la o zi după ce au salvat o fată de 10 ani despre care se crede că a fost îngropată timp de aproximativ 185 de ore.

La opt zile după cutremur şi replicile sale violente, peste 37.000 de decese au fost confirmate.

Luni, şeful Naţiunilor Unite pentru asistenţă umanitară, Martin Griffiths, a declarat în timpul unei vizite în oraşul Alep, din nordul Siriei, că faza de salvare „se apropie de sfârşit”.

„Şi acum, faza umanitară, urgenţa de a oferi adăpost, îngrijire psihosocială, hrană, şcoală şi un sentiment de viitor pentru aceşti oameni, aceasta este obligaţia noastră acum”, a spus el.

După ce a anunţat săptămâna trecută încheierea operaţiunii lor de căutare şi salvare, grupul „Câştile Albe”, cunoscut oficial drept Apărarea Civilă Siria, a declarat, luni, o perioadă de doliu de şapte zile în zonele controlate de rebeli din nordul ţării.

Ajutorul internaţional a ajuns cu greu în părţile controlate de rebeli din Siria, afectate de ani de conflict şi de o criză umanitară deja existentă, care a dus la dificultăţi suplimentare pentru supravieţuitorii cărora le lipsesc hrana, adăpostul şi medicamentele.

Luni, ONU a declarat că salută decizia preşedintelui sirian Bashar al-Assad de a deschide alte două puncte de trecere a frontierei între Turcia şi Siria pentru a permite ajutor în nordul ţării.

Între timp, vicepreşedintele Turciei, Fuat Oktay, a negat marţi informaţiile despre penurie de alimente şi ajutoare. „Nu au existat probleme cu hrănirea publicului” şi „milioane de pături sunt trimise în toate zonele”, a spus el.

Ministerul de Externe al Turciei a anunţat că peste 9.200 de salvatori străini iau parte la operaţiunile de căutare şi salvare ale ţării, în timp ce 100 de ţări au oferit ajutor până acum.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.