Rusia şi-a retras ameninţarea de a torpila reluarea acordului nuclear iranian din 2015 din cauza sancţiunilor care i-au fost impuse în urma invaziei sale în Ucraina, redeschizând calea către un acord după aproape un an de discuţii, transmite CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Părţile implicate în pact, cunoscut oficial ca Planul de acţiune cuprinzător comun, sau JCPOA, au fost aproape de a ajunge la un acord la Viena până când SUA şi UE au impus sancţiuni drastice Rusiei pentru invazia sa în Ucraina.

Moscova a cerut apoi ca viitorul comerţ cu Iranul să nu fie afectat de sancţiunile occidentale, ceea ce a făcut ca discuţiile să fie suspendate săptămâna trecută.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat marţi că ”a primit garanţii scrise” din partea SUA că cererile ruse vor fi îndeplinite, ceea ce înseamnă că discuţiile vor continua probabil.

Eliberarea aproape simultană a cetăţenilor britanico-iranieni din anii de detenţie iraniană înapoi în Regatul Unit şi o rambursare de către Marea Britanie a unei datorii vechi de 530 de milioane de dolari către Iran au îmbunătăţit perspectivele pentru un acord.

”Acordul s-ar putea încheia destul de repede – poate chiar săptămâna aceasta. Decizia Rusiei de a-şi modera cerinţele îndepărtează cel mai important obstacol în faţa renaşterii JCPOA”, au scris analiştii de la firma de consultanţă pentru risc politic Eurasia Group, într-o notă de miercuri.

Odată cu încetarea importurilor de petrol rusesc de către SUA, în timp ce UE încearcă să-şi reducă dependenţa energetică de Moscova, ţiţeiul iranian pare mai atrăgător – la fel ca şi ţiţeiul din alte ţări aspru sancţionate precum Venezuela, care ar fi în discuţii cu oficialii americani în domeniul energiei. .

Revenirea la acordul cu Iranul din 2015, care a dus la ridicarea sancţiunilor împotriva Iranului în schimbul limitări programului său nuclear, ar permite revenirea pe piaţă a petrolului iranian într-un moment în care penuria aprovizionării cu energie şi volatilitatea geopolitică au adus preţurile ţiţeiului la cel mai ridicat nivel în mai mult de un deceniu.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.