Ciocniri între manifestanţi şi poliţişti zguduie mai multe oraşe americane - în care s-au decretat interdicţii de circulaţie pe timpul nopţii, cu scopul de a calma furia care a cuprins Statele Unite după moartea lui George Floyd, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Preşedintele american Donald Trump a promis ”să oprească violenţa colectivă” după cinci nopţi de revoltă la Minneapolis, unde acest afroamerican în vârstă de 46 de ani a murit luni pe mâna poliţiei.

În acest oraş din Minnesota, în nordul ţării, agenţi în ţinută antirevoltă au luat cu asalt manifestanţi care au încălcat interdicţia de circulaţie pe timpul nopţii, respingându-i cu fumigene şi grenade asurzitoare.

Cu puţin timp înainte, manifestanţi îşi afişau hotărârea de a rămâne la faţa locului.

”Ei nu ne dau de ales, există atât de multă furie”, declara o femeie în vârstă de 24 de ani, Deka Jama, venită ”să ceară dreptate” pentru George Floyd.

Ciocniri au avut loc la New York, Philadelphia, Los Angeles şi Atlanta, ceea ce i-a determinat pe conducătorii ultimelor două oraşe - dar şi pe cei ai Miami şi Chicago - să anunţe la rândul lor interdicţii de circlaţie pe timpul nopţii.

Donald Trump, care a denunţat în mai multe rânduri moartea ”tragică” a lui George Floyd, a apreciat că revoltele îi dezonorează memoria.

”Noi nu ar trebui să lăsăm un grup mic de criminali şi de vandali să ne distrugă oraşele”, a tunat el, atribuind confruntările unor ”grupuri de extrmă stânga radicale” şi mai ales ”Antifa” (antifascişti).

Candidatul democrat la Casa Albă Joe Biden a condamnat la rândul său, duminică, violenţele.

”Manifestarea împotriva unei asemenea brutalităţi (poliţiste) este un drept şi o necesitate (...). Incendierea oraşelor şi distrugerea gratuită nu este”, a subliniat el.

POLIŢIA MILITARĂ

Guvernatorul statului Minnesota Tim Walz a denunţat şi el elemente exterioare din statul său care ar putea fi, estimează el, anarhişti, dar şi adepţi ai supremaţiei albilor sau traficanţi de droguri.

În vederea unei reluări a controlului asupra situaţiei, guvernatorul a anunţat mobilizarea a 13.000 de militari din Garda Naţională de la nivelul statului - o premieră - şi a cerut ajutorul Departamentului Apărării.

Unităţi din cadrul Poliţiei Militare au fost plasate în alertă, în vederea unei eventuale intervenţii la Minneapolis - într-un termen de patru ore, a precizat Pentagonul.

Poliţia Militară nu poate - în mod legal - să intervină pe teritoriul american decât în caz de insurecţie armată

Vineri seara, 2.500 de poliţişti şi de militari din Garda Naţională şi impunerea unei interdicţii de circulaţie pe timpul nopţii nu au împiedicat Minneapolisul să se aprindă şi nici numeroase jafuri şi incendieri.

Locuitori ai oraşului - înarmaţi cu mături - au încercat să dea oraşului altă imagine.

Minneapolisul ”doare şi arde”, comenta Kyle Johnson, în vârstă de 28 de ani.

”Tot ceea ce pot să fac este să fac curăţenie”, a declarat el.

Alţii s-au pregătit de noi ciocniri, acoperindu-şi magazinele cu panouri de lemn. ”Le instalăm, ţinem degetele încrucişate şi sperăm să fie bine”, rezuma Nicole Crust, proprietara unui salon de înfrumuseţare vandalizat noaptea precedentă.

”MIRACOL”

Însă la Minneapolis, la fel ca în alte părţi, tensiunea a crescut rapid. Mulţimi de protestatari s-au adunat la Dallas, Las Vegas, Seattle, Memphis şi în alte părţi.

Manifestanţi s-au adunat inclusiv la Washington, sub ferestrele lui Donald Trump, unde gaze lacrimogene şi incendii umbresc orizontul.

La New York, peste 200 de persoane au fost arestate în urma unor ciocniri soldate cu mai mulţi răniţi în rândul forţelor de ordine.

Un cocteil Molotov a fost aruncat înăuntrul unei maşini de poliţie în care se aflau poliţişti.

”Este un miracol că niciun poliţist nu a fost omorât”, a declarat comandantul Poliţiei, Dermot Shea.

La Atlanta sau Miami, vehicule de patrulare ale poliţiei au fost incendiate.

La Los Angeles, cinci poliţişti au fost răniţi, iar câteva sute de persoane au fost arestate după ce o manifestaţie paşnică a degenerat, iar magazine au fost incendiate şi jefuite, mai ales magazine de lux din Beverly Hills.

Peste tot manifestanţii au denunţat erori ale poliţiei care afectează afroamericanii în mod disproporţionat.

La Houston - oraşul lui George Floyd şi unde urmează să fie înhumat -, Chavon Allen s-a declarat ”obosită, sfâşiată” să vadă ”fraţi şi surori murind pe mâna poliţiei”. ”Fratele meu a fost împuşcat, din greşeală, de Poliţia din Houston şi nu s-a făcut niciodată dreptate”, a declarat această mamă de familie.

Manifestanţii vor ca, de această dată, forţele de ordine să dea socoteală pentru arestarea mortală a lui George Floyd, ale cărei imagini îngrozitoare au făcut înconjurul lumii.

Poliţistul alb Derek Chauvin care, în această înregistrare video, îşi ţine genunchiul multe minute pe gâtul afroamericanului a fost arestat vineri şi inculpat de ”omucidere prin imprudenţă”.

Însă numeroşi americani consideră că acest lucru este insuficient şi cer ca poliţistul alb să fie inculpat de crimă şi ca ceilalţi trei agenţi implicaţi în dramă să fie arestaţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.