Cinci sicrie în mărime naturală acoperite cu un steag francez, pe care era scris "Soldaţi francezi din Ucraina", au fost depuse sâmbătă dimineaţa la picioarele Turnului Eiffel, stârnind o alertă de securitate. Una dintre cele trei persoane arestate ulterior are legătură cu un cetăţean bulgar acuzat că a marcat cu vopsea nişte şabloane reprezentând "mâini roşii" pe Memorialul Holocaustului din Paris, relatează presa franceză.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Geniştii au stabilit că sicriele conţineau de fapt ghips.

Şoferul furgonetei folosite pentru a transporta sicriele a fost ulterior arestat în apropiere de Turnul Eiffel. El a declarat poliţiei că "a fost plătit cu 40 de euro pentru a lăsa persoanele şi încărcătura" la locul respectiv, a declarat o sursă din poliţie pentru AFP. Ulterior, acesta şi-ar fi schimbat mărturia, spunând că a fost plătit cu 120 de euro.

Evenimente

27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a)
30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

Bărbatul, în vârstă de 39 de ani, sosise din Bulgaria, ţara sa de origine, în noaptea precedentă. Alţi doi indivizi, un german de 25 de ani şi un ucrainean de 17 ani, au fost apoi arestaţi în jurul orei 16.00 în staţia de autobuz Bercy, în timp ce se pregăteau să "ia un autobuz spre Berlin" la bordul unui FlixBus, potrivit parchetului din Paris, scrie Le Figaro. Cei doi au recunoscut, la rândul lor, că au fost plătiţi cu 400 de euro pentru a lăsa sicriele.

La finalul reţinerii lor la poliţie, ei au fost prezentaţi unui judecător de instrucţie în vederea punerii sub acuzare pentru "violenţă cu premeditare", infracţiune pedepsită cu 3 ani de închisoare şi o amendă de 45.000 de euro. În viziunea procurorului, acţiunea este considerată a fi "un act de violenţă psihologică, fără a provoca incapacitate de muncă".

Anchetele au fost încredinţate poliţiei regionale din Paris. Potrivit primelor concluzii ale anchetei, a scris Le Monde, conţinutul telefonului unuia dintre inculpaţi, precum şi declaraţiile acestuia din timpul reţinerii constituie dovezi că acesta a fost în contact cu cetăţeanul bulgar în vârstă de 34 de ani acuzat că a vandalizat cu şabloane reprezentând mâini, colorate cu spray roşu, Zidul celor drepţi de la Memorialul Shoah, în noaptea de 13 spre 14 mai. Din primele cercetări a reieşit că vandalizarea a fost rezultatul unei operaţiuni de destabilizare care şi-a avut originea în Rusia.

CITEȘTE ȘI O procedură judiciară, deschisă în urma descoperirii unor ”mâini roşii” pe Memorialulu Holocaustului la Paris. Trei suspecţi vizaţi, fugari în Belgia cu rezervări din Bulgaria
Acţiunea de la Turnul Eiffel vine în condiţiile în care Franţa a stârnit mânia Rusiei după ce a declarat că ar putea trimite instructori militari în Ucraina şi a dat voie Kievului să lovească teritoriul rus cu armele furnizate.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.