Un enorm incendiu, într-o gară la Jeddah, în Arabia saudită, soldat cu cel puţin cinci răniţi şi care a antrenat suspendarea traficului feroviar pe o linie de mare viteză, a avut loc duminică, au anunţat autorităţile locale, care nu au precizat cauzele sinistrului, relatează AFP.
Forţe de securitate au închis o autostradă care asigură o legătură între Jeddah (vest) şi oraşul sfânt Mecca şi au încadrat drumuri din jurul Gării Suleimaniya, a constat un jurnalist AFP la faţa locului.
#Jeddah train station fire continues into the night in #SaudiArabia. #Saudi government still quiet to the cause of the fire. The building seems to be lost and the royal family is on high alert. This could be big. pic.twitter.com/tu4b0rxb9M
— Ahmed Alsalman (@AAlsalman91) September 29, 2019
”Cinci persoane rănite în incendiu au fost transferate către spital”, potrivit postului de televiziune Al-Ekhbariya, care a difuzat imagini cu o coloană mare de fum negru ridicându-se deasupra gării.
Direcţia Apărării Civile a anunţat anterior, într-un mesaj postat pe Twitter, că echipe de-ale sale ”continuă să lupte împotriva flăcărilor”.
Într-o serie de mesaje postate pe Twitter, Direcţia Sănătăţii din Jeddah i-a sfătuit pe cetăţeni ”să stea cât mai departe de fum”. Ea a îndemnat de asemenea ”să se poarte măşti” la ieşirea din casă, ”în timpul valului de poluare provocată de fum şi praf”.
Potrivit companiei feroviare, incendiul a izbucnit duminică, ”spre ora (locală) 12.35” (şi ora României). ”Din motive de securitate a călătoirlor, linia de mare viteză de la Haramain (unde se află staţia Suleimaniya) sunt suspendate până la noi ordine”, a anunţat ea.
Linia care asigură o legătură de două ore între oraşele Mecca şi Medina, pe la Jeddah, a fost concepută să transporte pelerini musulmani, dar şi călători obiţnuiţi.
Inaugurată în septembrie 2018 de regele Salman şi pusă în serviciu luna următoare, linia de 450 de kilometri este considerată de către autorităţi cel mai mare proiect în domeniul transporturilor din Orientul Mijlociu. La sfârşitul lui 2011, consorţiul spaniol Al Shoula, alcătuit din 12 întreprinderi spaniole şi două saudite, a obţinut acest megacontract.
Transportul pe timpul marelui pelerinaj musulman la Mecca constituie, anual, o provocare importantă pentru Arabia Saudită, care este nevoită să gestioneze fluxuri ale unui mare număr de credincioşi, într-o perioadă scurtă de timp.
În 2019, regatul a primit aproape 2,5 milioane de pelerini, potrivit Ministerului Transporturilor.
Arabia Saudită, prima economie a lumii arabe, a lansat în ianuarie un ambiţios program vizând să-i diversifice economia, dependentă de petrol. O parte a acestui program vizează investiţii în infrastructura de transport.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.