China şi Rusia au început exerciţii navale cu trageri reale în Marea Chinei de Sud, cele două ţări consolidându-şi legăturile militare şi comerciale în ultimii ani, în urma sancţiunilor americane împotriva ambelor, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ambele ţări vor desfăşura cel puţin trei nave fiecare pentru exerciţiile de trei zile. Exerciţiile urmează finalizării unei patrule navale comune separate în Pacificul de Nord, au declarat mass-media de stat.

Exerciţiul presupune trageri cu muniţie reală, recunoaştere şi avertizare timpurie, căutare şi salvare şi apărare aeriană, potrivit Flotei PLA din Marea Sudului.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
18 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, Philip Morris, TeraPlast
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank

Wang Guangzheng de la Teatrul de Sud al Marinei PLA a declarat pentru radiodifuzorul de stat chinez CCTV că: ”patrula comună China-Rusia a promovat aprofundarea şi cooperarea practică între cele două în multiple direcţii şi domenii”.

”Şi a îmbunătăţit în mod eficient capacitatea celor două părţi de a răspunde împreună ameninţărilor la adresa securităţii maritime”, a adăugat sursa citată.

Navele participante au plecat luni dintr-un port naval din Zhanjiang, în provincia Guangdong din sudul Chinei.

Presa de stat nu a specificat în ce parte a căii navigabile contestate vor avea loc exerciţiile. China pretinde că deţine controlul asupra aproape întregii Mări a Chinei de Sud, inclusiv asupra bancului disputat Second Thomas Shoal, unde Filipine păstrează o navă de război ruginită pe care a eşuat-o în mod deliberat în 1999 pentru a-şi consolida pretenţiile maritime şi care a fost în centrul unei confruntări recente între cele două ţări.

Tensiunile în creştere au determinat oficialii americani să reamintească Beijingului că obligaţiile Tratatului de apărare reciprocă cu Filipine sunt de fier.

China şi Rusia au declarat un parteneriat ”fără limite” în 2022, când preşedintele Vladimir Putin a vizitat Beijingul cu doar câteva zile înainte de a trimite mii de trupe în Ucraina. China încă nu a condamnat invazia şi şi-a intensificat exporturile către Rusia, ajutând Moscova să-şi menţină economia de război pe linia de plutire.

Parteneriatul ”fără limite” a făcut ca schimburile comerciale bilaterale să atingă un nivel record de 240,1 miliarde de dolari în 2023, în creştere cu 26,3% faţă de anul precedent, potrivit datelor vamale chineze.

Între timp, comerţul dintre China şi SUA a scăzut cu 11,6% anul trecut, la 664,5 miliarde de dolari, arată datele vamale chineze.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.