Miniştrii de Externe ai Rusiei şi Chinei, Serghei Lavrov şi Wang Yi, au condamnat, miercuri, sancţiunile occidentale ”ilegale şi contraproductive” impuse Moscovei din cauza acţiunii sale în Ucraina, a anunţat Ministerul rus de Externe într-un comunicat, relatează Reuters.
”Miniştrii au avut un schimb aprofundat de opinii cu privire la situaţia din Ucraina. Şeful Ministerului rus de Externe şi-a informat omologul chinez în privinţa progresului operaţiunii militare speciale... şi în privinţa dinamicii procesului de negocieri cu regimul de la Kiev”, a informat Ministerul rus de Externe într-un comunicat, citat de Reuters.
”Părţile au remarcat caracterul contraproductiv al sancţiunilor unilaterale ilegale impuse Rusiei de către Statele Unite şi sateliţii lor”, se mai adaugă în comunicat.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Potrivit comunicatului, cei doi miniştri au convenit că Rusia şi China vor continua să-şi consolideze parteneriatul strategic şi să discute despre afacerile globale ”cu o voce unită”.
”S-a convenit să se consolideze în continuare coordonarea politicii externe şi să se extindă cooperarea pe plan bilateral şi în diferite formate multilaterale”, se mai precizează în comunicat.
Wang a spus că relaţiile ruso-chineze au ”rezistat testului turbulenţelor internaţionale” şi a existat o dorinţă intensificată din partea celor două ţări de a dezvolta relaţii care au ”crescut în mod robust”, a informat televiziunea Phoenix TV din China.
”Nu există nicio limită pentru cooperarea China-Rusia, nicio limită pentru eforturile noastre de a realiza pacea, de a proteja securitatea şi de a ne opune hegemoniei”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, într-o conferinţă de presă la Beijing.
”Relaţiile dintre China şi Rusia sunt nealiniate, paşnice şi nu vizează nicio terţă parte”, a mai spus purtătorul de cuvânt.
Ministrul chinez de Externe, Wang Yi, a purtat discuţii cu omologul său rus, Serghei Lavrov, în provincia Anhui, din estul Chinei, unde statul chinez organizează două zile de întâlniri cu privire la situaţia Afganistanului.
Rusia caută sprijin şi parteneriat din partea Chinei, deoarece devine din ce în ce mai izolată de sistemele financiare globale şi de lanţurile de aprovizionare.
Lavrov, care a declarat, luni, că relaţiile Rusiei cu China sunt la cel mai puternic nivel de până acum, a vizitat China pentru discuţii găzduite de Wang, care urmau să includă reprezentanţi ai talibanilor aflaţi la guvernare în Afganistan, precum şi reprezentanţi ai Pakistanului, Iranului, Tadjikistanului, Turkmenistanului şi Uzbekistanului.
Afganistanul suferă o criză economică şi umanitară agravată de întreruperea ajutorului financiar ca urmare a preluării puterii de către talibani, după ce trupele SUA au părăsit Afganistanul în august, anul trecut.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.