Beijingul îşi înăspreşte restricţiile sanitare din cauza unei situaţii ”grave şi complexe” prin care se confruntă cu o intensificare a epidemiei covid-19, cu mai puţin de 100 de zile înaintea Jocurilor Olimpice (JO) de Iarnă din capitala chineză, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Beijingul, care a organizat Jocurile Olimpice de Vară în 2008, urmează să devină în februarie primul oraş din lume care găzdueişte şi JO de Iarnă.

În acest context, autorităţile, care aplică o politică de toleranţă zero faţă de cel mai mic caz de covid-19, au recurs la mijloace importante în vederea eradicării unei intensificări a epidemiei - pentru moment foarte limitată - de mai puţin de 300 de cazuri.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

În total 14 dintre cele 30 de provincii sunt afectate, iar noul coronavirus a ajuns la Beijing în urmă cu zece zile.

Aceste cifre par derizorii faţă de cele înregistrate zilnic în alte părţi ale lumii, însă ele determină puterea să-şi intensifice vigilenţa odată cu apropierea JO de Iarnă, care încep la 4 februarie.

În vederea opririi contagiunii, toate cinematografele din districtul Xicheng din Beijing urmează să rămână închise până la 14 noiembrie, a anunţat primăria.

Acest district, în care se află cartiere situate la vest de Piaţa Tiananmen, are peste un milion de locuitori.

Această hotărâre intervine în contextul în care China a semnalat sâmbătă, la nivel naţional, 59 de cazuri noi de covid-19 de origine locală - un număr-record de la jumătatea lui septembrie.

Între aceste cazuri, două se înregistrează la Beijing.

MAI VIRULENT

Parcul Universal Studios, care a fost deschis în septembrie, a anunţat sâmbătă prezenţa unor cazuri de contact în rândul vizitatorilor săi de weekendul trecut.

Întreg personalul a fost testat covid-19 negatv şi nu s-a descoperit vreo urmă de virus, a dat asigurări parcul, care a consolidat depistarea şi vaccinarea angajaţilor săi.

China, unde s-au descoperit primele cazuri de covid-19 în urmă cu aproape doi ani, a controlat în mare parte epidemia pe teritoriul său.

Viaţa a revenit la normal din primăvara lui 2020, iar China a înregistrat doar doi morţi în mai bine de un an.

Însă focare localizate apar sporadic.

Ultimul dintre ele se află într-o zonă la frontiera cu Mongolia. Un cuplu de persoane în vârstă, care s-a dus într-o călătorie organizată, a contribuit la răspândirea virusului în alte regune.

Pe plan santar, situaţia este ”gravă şi complexă”, a recunoscut sâmbătă, în faţa presei, un purtător de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Mi Feng, subliniind asupra rapidităţii circulaţiei noului coronavirus.

Proporţia cazurilor grave este, de asemenea, mai mare decât la precedentele intensificări ale epidemiei, a precizat o reprezentantă a Ministerului Sănătăţii, Guo Yanhong.

Ea a anunţat că 40% dintre bolnavi sunt în vârstă de peste 60 de ani.

ZBORURI ANULATE, CĂSĂTORII AMÂNATE

Ca măsură de precauţie, aproximativ şase milioane de chinezi au fost plasaţ în carantină în întreaga ţară.

Marele oraş Lanzhou (nord-vest) a provocat o surpriză marţi şi a interzi orice ieşire din locuinţă, mai puţin din motive imperative.

În acest fel şi prin depistări la scară mare, răspândirea noului coronavirus poate fi controlată ”într-o lună de zile”, a apreciat sâmbătă virusologul Zhong Nanshan, unul dintre reprezentanţii luptei împotriva covid-19.

El a avertizat însă că virusul ”nu va putea fi eradicat pe termen scurt”.

Intrarea în mai multe regiuni este condiţionată, deja, de prezentarea unui test negativ, mai ales în cazul călătorilor care provin din zone în care s-au semnalat recent cazuri.

Aproape jumătate dintre decolările de pe principalele două aeroporturi din Beijing au fost anulate, iar autorităţile nu recomandă părăsirea capitalei decât în caz de necesitate.

Ele le-au cerut locuitorilor Beijingului să-şi amâne căsătoriile.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.