China a transmis marţi NATO să "înceteze să mai transfere vina" în legătură cu războiul din Ucraina, după ce şeful alianţei militare occidentale a acuzat Beijingul că a agravat conflictul prin susţinerea Rusiei, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut luni ca Beijingul să fie tras la răspundere pentru ceea ce oficialii americani au numit un impuls major al exporturilor destinate să reconstruiască industria de apărare a Rusiei.

China se prezintă ca o parte neutră în războiul din Ucraina şi spune că nu trimite asistenţă letală niciuneia dintre părţi, spre deosebire de Statele Unite şi alte naţiuni occidentale.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank, Transgaz
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

Marţi, Beijingul a declarat că NATO "ar trebui să se angajeze în auto-reflecţie, mai degrabă decât în defăimări şi atacuri arbitrare la adresa Chinei".

"Îi sfătuim (pe cei de la NATO) să înceteze să mai transfere vina şi să semene discordie, să nu mai pună gaz pe foc şi să instige la confruntare, ci mai degrabă să facă ceva practic pentru soluţionarea politică a crizei", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Lin Jian.

Parteneriatul strategic dintre China şi Rusia a făcut să apropie cele două ţări din ce în ce mai mult de la invazia rusă din Ucraina, dar Beijingul a respins afirmaţiile occidentale potrivit cărora ar ajuta efortul de război al Moscovei. Cu toate acestea, China a oferit un colac de salvare esenţial pentru economia izolată a Rusiei, comerţul fiind în plină expansiune de la începutul conflictului.

Vineri, miniştrii de externe din G7 şi-au exprimat "îngrijorarea puternică" cu privire la transferurile de materiale cu dublă utilizare şi componente de armament de la întreprinderi chineze către Rusia, care sunt folosite de Moscova pentru expansiunea sa militară.

China nu a venit la summitul pentru pace din weekend găzduit de Elveţia şi promovat de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a reafirmat cererile Kievului ca Rusia să părăsească teritoriul ucrainean pentru a se obţine pacea.

Preşedintele chinez Xi Jinping "a încercat să creeze impresia că se plasează pe un loc secundar în acest conflict, pentru a evita sancţiunile şi pentru a menţine fluxul comercial", a declarat luni Stoltenberg, aflat în vizită la Washington. "Dar realitatea este că China alimentează cel mai mare conflict armat din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace", a spus el, avertizând că "la un moment dat, ar trebui să existe consecinţe".

Luna viitoare, NATO îşi sărbătoreşte cea de-a 75-a aniversare cu un summit la Washington, care are ca scop să trimită un mesaj decisiv pe termen lung de susţinere a Ucrainei, înaintea luptei electorale din SUA dintre Joe Biden şi Donald Trump. "Cu cât sprijinul nostru pe termen lung este mai credibil, cu atât mai repede Moscova va realiza că nu ne poate aştepta", a declarat Stoltenberg. "Poate părea un paradox, dar calea spre pace înseamnă mai multe arme pentru Ucraina", a spus el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.