China continentală a înregistrat sâmbătă primele două decese de Covid-19 după mai mult de un an, evidenţiind ameninţarea pe care o reprezintă pentru ţară varianta Omicron, deja responsabilă de cel mai mare val de contaminări de la începutul pandemiei, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Aceste prime decese după 26 ianuarie 2021 în China continentală - în afara Hong Kong şi Macao - se adaugă bilanţului de 4.638 de morţi, în timp ce Hong Kong declară mai mult de 200 de decese pe zi din cauza Covid-19. 

Cele două decese s-au înregistrat în Jilin (nord-est), provincia cea mai afectată de valul actual, a precizat Comisia sanitară naţională. 

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Autorităţile au înregistrat sâmbătă 4.051 de noi infecţii în ţară şi 4.365 în ziua precedentă, dintre care mai mult de jumătate în provincia Jilin.

Ţara, unde au apărut primele cazuri de coronavirus la sfârşitul anului 2019, a ţinut epidemia sub control datorită controlului strict la frontieră, carantinelor lungi, campaniilor masive de screening şi izolărilor ţintite.

Beijingul  a făcut un argument politic din cauza ratei scăzute a mortalităţii, asigurând că aceasta demonstrează puterea modelului său de guvernare unipartid.

Cele două decese sunt semnalate discret în raportul zilnic al Comisiei sanitare şi în mass-media. 

Cea de-a doua economie mondială, care a înregistrat mai puţin de 100 de cazuri pe zi acum trei săptămâni, anunţă mai mult de o mie de noi infecţii zilnice de o săptămână. 

Astfel, au apărut întrebări în legătură cu eficacitatea pe termen lung a aşa-numitei strategii „zero-Covid” a guvernului în privinţa variantei extrem de contagioasă Omicron. 

În ultimele săptămâni, surse oficiale au sugerat că China ar putea la un moment dat să trăiască cu Covid-19, aşa cum fac alte ţări, şi şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la impactul blocajelor ample asupra economiei.

Autorităţile au mai anunţat că pacienţii cu simptome uşoare ar putea fi izolaţi în centre de carantină şi nu neapărat în spitale specializate.

Zeci de milioane de oameni sunt în prezent izolaţi în casele lor din întreaga ţară, iar autorităţile s-au străduit să elibereze paturi de spital, pe fondul temerilor că focarul ar putea pune sistemul de sănătate sub o presiune puternică.

Provincia Jilin, care a raportat mii de cazuri săptămâna trecută, a construit opt ​​spitale temporare şi două centre de carantină pentru a gestiona focarul.

Presa de stat a publicat imagini care arată zeci de macarale care adună unităţi medicale temporare în Jilin, care are doar 23.000 de paturi de spital pentru 24 de milioane de oameni.

Beijingul urmăreşte şi Hong Kong-ul, unde o strategie similară „zero Covid” nu a putut opri valul Omicron care a apărut la sfârşitul lunii decembrie.

În mai puţin de trei luni, fosta colonie britanică a înregistrat peste un milion de cazuri şi peste 5.000 de decese, multe dintre ele în rândul persoanelor în vârstă nevaccinate. Potrivit cercetătorilor, jumătate din cei 7,4 milioane de locuitori au fost deja infectaţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.