Cercetătorii în securitate cibernetică au descoperit luni noaptea o posibilă legătură nord-coreeană în campania de atacuri informatice, care a produs haos în întreaga lume şi a deschis noi rupturi politice în relaţia dintre Rusia şi Statele Unite, transmite France Presse.
După trei zile de la începerea primului val al acestui atac cibernetic masiv, un oficial american a dezvăluit că numărul calculatoarelor afectate a ajuns la 300.000, dar rata de infectare s-a redus considerabil în întreaga lume.
De asemenea, au început să apară şi primele dovezi cu privire la originea acestei campanii, care a provocat haos în până la 150 de ţări din întreaga lume. Cercetătorul Google, Nell Mehta, a postat imaginea unui cod ce demonstrează anumite similarităţi între virusul WannaCry şi o încercare de hacking atribuită regimului de la Phenian.
Alţi experţi s-au îndreptat spre acelaşi indiciu lăsat în urmă de către hackeri, declarând că în spatele atacurilor cibernetice sunt hackerii guvernamentali din Coreea de Nord.
”Credem că asta ar putea să fie cheia pentru rezolvarea unei părţi a misterului din jurul acestui atac”, au declarat cercetătorii de la firma de securitate cibernetică Kaspersky.
Directorul Intezer Labs, Itai Tevet, a confirmat legătura dintre regimul nord-coreean şi WannaCry.
”Intezer Labs confirmă atribuirea #WannaCry către Coreea de Nord, nu doar din cauza funcţiei din Lazarus. Mai multe detalii vor veni”, a scris directorul firmei israeliene de securitate cibernetică într-un mesaj postat pe Twitter.
Între timp, un consilier prezidenţial a criticat acuzaţiile venite din partea unor companii tech, care susţin că agenţiile guvernamentale americane sunt de vină pentru acest atac cibernetic, pentru că hackerii au exploatat o vulnerabilitate a sistemului Windows descoperită şi stocată de către Agenţia Naţională de Securitate (NSA).
”Nu vorbim de o unealtă dezvoltateă de către NSA... Acesta este un atac mondial”, a declarat consilierul pentru securitate internă de la Casa Albă, Tom Bossert.
Anterior, Vladimir Putin a dat vina pe Statele Unite.
”Un spirit lăsat dintr-o lampă fermecată, în special atunci când a fost creat de serviciile secrete, poate să provoace prejudicii şi pentru autorii şi creatorii săi”, a declarat preşedintele rus la un summit economic de la Beijing.
Hackerii guvernamentali ruşi au fost acuzaţi recent că au lansat atacuri cibernetice pentru a se implica în alegerile din mai multe ţări, inclusiv Franţa şi Statele Unite.
Însă, Putin a explicat că hackerii ruşi nu au nicio legătură cu atacul cibernetic masiv, care a paralizat instituţii guvernamentale, bănci, companii şi spitale din întreaga lume, fiind lovite inclusiv calculatoarele sistemului sanitar din Marea Britanie.
Preşedintele Microsoft, Brad Smith, a declarat în weekend că acest atac cibernetic demostrează pericolul reprezentat de stocarea unor vulnerabilităţi de software în serverele NSA.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.