Băncile centrale ale Statelor Unite, Elveţiei şi altor ţări se coordonează pentru a îmbunătăţi accesul la lichidităţi, cu scopul de a asigura pieţele, în plină criză de încredere în sistemul bancar. imediat după ce UBS a cumpărat Credit Suisse, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Această măsură excepţională a fost anunţată duminmică după ce UBS a cumpărat Credit Suisse - o operaţiune orchestrată de către Guvernul elveţian, în vederea restabilirii încrederii în sistemul financiar.

Instituţiile au decis să consolideze ”liniile swap”, un dispozitiv care facilitează accesul băncilor centrale străine la dolari.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Băncile centrale vor creşte astfel frecvenţa operaţiunilor în dolari, ”până acum săptămânale, (iar) aceste operaţiuni vor fi de-acum zilnice şi vor începe luni, 20 martie 2023. Ele vor continua în acest ritm cel puţin până la sfârşitul lui aprilie”, au anunţat ele duminică într-un comunicat.

Reţeaua liniilor de swap serveşte ”plasa de siguranţă a lichidităţilor, pentru a calma tensiunile pe pieţele de finanţare internaţionale şi a contribui astfel la atenuarea efectelor acestor tensiuni asupra ofertei de împrumuturi ale gospodăriilor şi întreprinderilor”, subliniază aceste instituţii.

Pieţele, care se află în plină agitaţie după falimentul-fulger al Silicon Valley Bank, se tem de lipsa lichidităţilor, în contextul în care dobânzile au crecut în lupta împotriva inflaţiei.

În 2020, Fed a creat şi extins acorduri similare în timp ce pandemia covid-19 avansa, iar acestea au fost prelungite.

Acordul a fost semnat de către Banca Angliei, Banca Canadei, Banca Centrală Europeană (BCE), Banca Japoniei, Banca Naţională Elveţiană (BNS) şi Rezerva Federală a Statelor Unite.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.