Cele mai de impact zece inundaţii rapide din istoria Spaniei au avut loc în luna octombrie, arată un studiu al European Severe Weather Database, prezentat de fizicianul Bogdan Antonescu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Într-o postare pe Facebook, fiziacianul Bogdan Antonescu, specialist în schimbări climatice, arată că, potrivit unei cercetăr a echipei European Severe Weather Database majoritatea inundaţiilor rapide din Spania s-au produs, în ultimele şase secole, în luna octombrie.

Astfel, echipa de specialişti a extras cele mai de impact zece inundaţii rapide din istoria Spaniei, iar printre evenimentele cu cel mai mare impact se numără: în 13 octombrie 1403 în Mallorca Island, cu aproximativ 5.000 de victime (numărul este destul de incert); 14-15 octombrie 1879 în Murcia (oraş în sud-estul Spaniei, reşedinţa Comunităţii Autonome Murcia), unde numărul deceselor a fost estimat la peste 1000; 25 septembrie 1962, în Vallés Occidental, Catalonia, cu 815 victime şi 29 octombrie 2024 în Valencia, cel mai recent eveniment, în care au fost raportate peste 200 de decese.

Tipar sezonier

„Majoritatea acestor inundaţii s-au produs în luna octombrie, ceea ce evidenţiază un tipar sezonier. Evenimentul din 29 octombrie 2024 este cu cele mai multe decese şi pagube produse în ultimii 60 de ani din Europa şi zona Mediteraneană”, arată sursa citată.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Potrivit ultimelor cifre, 217 persoane au murit în urma inundaţiilor devastatoare de săptămâna trecută, dintre care 213 numai în regiunea Valencia, trei în Castilla-La Mancha, unde trupul neînsufleţit al unei femei de 60 de ani din Letur a fost descoperit duminică dimineaţa, şi o alta în Andaluzia. Autorităţile se tem însă că bilanţul final al victiemlor ar putea fi mai mare, în condiţiile în care un număr neprecizat de locuitori sunt în continuare dispăruţi, iar numeroase parcări subterane - total inundate - nu au fost încă inspectate în totalitate.

Autorităţile se aşteaptă ca numărul morţilor să crească. „Există încă subsoluri sau garaje, parcări inundate care trebuie curăţate şi este previzibil că vor exista persoane decedate în aceste spaţii”, a declarat ministrul Transporturilor, Oscar Puente.

Printre victimele inundaţiilor din Spania se numără şi un cetăţean român.

Furie şi disperare

În localităţile cele mai afectate de inundaţii, furia şi suferinţa predomină, la o săptămână de la tragedie. Numeroase străzi rămân blocate de mormane de maşini, noroi şi deşeuri, iar locuinţele nu au telefonie sau electricitate.

Duminică, acest sentiment de neputinţă s-a transformat într-un val de furie atunci când regele Felipe al VI-lea şi regina Letizia au mers, împreună cu premierul Pedro Sánchez şi preşedintele conservator al regiunii Valencia Carlos Mazón, la Paiporta, o comună considerată epicentru tragediei.

Suveranii Spaniei, atacaţi cu noroi

Unele persoane au aruncat cu noroi şi cu diverse obiecte în coloana oficială, premierul şi Mazón fiind evacuaţi rapid de serviciul de securitate, după ce au fost înjuraţi şi atacaţi  de mulţimea furioasă.

În acest context extrem de tensionat, cuplul regal spaniol a fost ţinta unor atacuri cu noroi, fiind murdăriţi pe faţă şi pe haine, un episod fără precedent în istoria monarhiei spaniole. Vizibil emoţionaţi, dar necliniţi, ei au rămas o oră pentru a discuta cu locuitorii înainte să plece, a-i consola şi a a-i îmbărbăta.

Ministrul Transporturilor, Oscar Puente, a recunoscut la televiziune că această deplasare poate că nu a fost organizată în cel mai bun moment, recunoscând ”o posibilă eroare”.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.