Cele două avioane ale Forţelor aeriene americane interceptate duminică de aeronave ruseşti deasupra Mării Barents au aterizat la Baza Kogăniceanu, pentru desfăşurarea misiunii Bomber Task Force Europe 24-4. Forţele Aeriene ale SUA în Europa precizează că avioanele zburau în spaţiul aerian internaţional şi în conformitate cu dreptul internaţional, şi nu şi-au schimbat cursul de zbor ca urmare a interceptării, continuându-şi traseul de zbor programat fără incidente.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Două avioane B-52H Stratofortress ale Forţelor Aeriene SUA, repartizate unitătii 2nd Bomb Wing, de la Baza Forţelor Aeriene din Barksdale, Louisiana, au aterizat duminică la Baza Aeriană Mihail Kogalniceanu, în România, pentru desfăşurarea misiunii Bomber Task Force Europe 24-4. În timp ce zburau în spaţiul aerian internaţional şi în conformitate cu dreptul internaţional, bombardierele americane B-52 au fost interceptate de două aeronave ruseşti deasupra Mării Barents, aproximativ la ora 8.00, ora Europei Centrale. Aeronavele americane nu şi-au schimbat cursul de zbor ca urmare a interceptării şi au continuat traseul de zbor programat fără incidente, în acest fel bombardierele B-52 şi-au îndeplinit misiunea planificată în prealabil, care a inclus integrarea alături de avioanele de luptă NATO înainte de a ateriza la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu”, potrivit unui comunicat al Forţelor Aeriene ale SUA în Europa.

În timpul desfăşurării misiunii, bombardierele vor funcţiona cu numele a 20-a Escadrilă Expediţionară de Bombardament (20th Expeditionary Bomb Squadron) şi va fi integrată cu Aliaţii NATO şi alţi parteneri internaţionali pentru punerea în comun a capabilităţilor şi asigurarea angajamentelelor de securitate din aria de responsabilitate a Comandamentului European al SUA.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank

Aceasta este prima dată când bombardiere strategice americane operează din România.

„În contextul global de astăzi, este vital să fim pregătiţi pentru a oferi o gamă largă de capabilităţi viabile de la distanţe mari. Această reeditare a Bomber Task Force oferă o oportunitate excelentă de a ne perfecţiona tacticile, tehnicile şi procedurile agile de luptă", a declarat Generalul James Hecker, comandantul Forţelor Aeriene ale SUA în Europa – Forţele Aeriene SUA în Africa (USAFE-AFAFRICA). „Prin eforturi de colaborare cu aliaţii noştri, SUA permit trupelor noastre să combată ameninţările actuale şi viitoare”, a adăugat el.

Comunicatul precizează că Statele Unite îşi demonstrează constant angajamentul faţă de aliaţii şi partenerii NATO prin misiuni Bomber Task Force (BTF). Prin aceste misiuni, USAFE-AFAFRICA asigură angajarea dinamică a forţelor de luptă în teatrul european, oferind predictibilitate strategică şi asigurări aliaţilor şi partenerilor, contribuind în acelaşi timp la descurajarea adversarilor, printr-o imprevizibilitate operaţională mai ridicată pentru potenţialii inamici.

„Statele Unite sunt dedicate să lucreze alături de aliaţii şi partenerii noştri NATO de-a lungul Flancului Estic pentru a ne asigura că avem abilităţile consolidate şi capacităţile de coordonare necesare pentru a menţine siguranţa, securitatea şi stabilitatea regională", a adăugat Hecker.

”Misiunile periodice şi de rutină ale bombardierelor strategice americane demonstrează modul în care Statele Unite şi NATO sunt pregătite şi bine echipate pentru a lucra împreună cu aliaţii şi partenerii naţiunii gazdă pentru a descuraja ameninţările şi a apăra Alianţa”, conchide comunicatul.

Ministerul rus al Apărării a anunţat duminică că avioanele de război ruseşti au împiedicat două bombardiere strategice americane să îi încalce graniţa de stat peste Marea Barents, transmite Reuters. 

După ce au detectat o ţintă aeriană care se apropia de graniţele ruse, armata a folosit avioane de luptă MiG-29 şi MiG-31, a anunţat ministerul într-un comunicat.

MiG-urile au identificat avioanele ca fiind două bombardiere strategice americane В-52Н.

”Pe măsură ce avioanele de luptă ruseşti se apropiau, bombardierele strategice americane şi-au ajustat cursul de zbor... şi ulterior s-au îndepărtat de graniţa de stat a Federaţiei Ruse”, a spus ministerul.

Avioanele de război ruseşti au efectuat zborul în conformitate cu regulile internaţionale privind utilizarea spaţiului aerian deasupra apelor neutre, a adăugat acesta.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.