Liderii ţărilor UE au aprobat oficial vineri deschiderea unei noi faze a negocierilor lor cu Regatul Unit, care includ viitoarea lor relaţie comercială, avertizând că aceasta va fi ”mult mai dificilă” decât primele negocieri, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Premierul britanic Theresa May i-a îndemnat joi pe Cei 27 să lanseze ”cât mai rapid posibil” aceste discuţii despre relaţiile post-Brexit, cruciale pentru viitorul ţării sale după ce regatul va părăsi UE la sfârşitul lui martie 2019, într-o intervenţie aplaudată de omologii săi.

”Liderii UE sunt de acord să streacă la a doua fază a discuţiilor cu privire la Brexit. Felicitări Theresi May”, a anunţat fără vreo surpriză, pe Twitter, preşedintele Consiliului European Donald Tusk, în a doua zi a unui summit reunit la Bruxelles.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

”Unii dintre noi, inclusiv eu, credem că ea a depus eforturi mari, iar acest lucru trebuie recunoscut”, a comentat preşedintele Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker, referindu-se la conducătoarea britanică. Ea nu a participat la a doua zi a summitului.

Preşedintele Comisiei a declarat că ”încrederea” sa în Theresa May este ”intactă”. După care a avertizat că a ”doua fază a negocierilor va fi mult mai dificilă” decât prima, aşa cum a afirmat deja Tusk.

La o cină cu omologii săi, joi, May a afirmat din nou că doreşte să construiască un ”parteneriat aprofundat special” cu europenii după divorţ.

Textul aprobă progresele în dosarele strict legate de divorţ, pe care UE le-a ridicat la rangul de condiţii în vederea încheierii primei faze a negocierilor deschise în iunie.

UE cerea să se avanseze în angajamente pe trei fronturi - soarta cetăţenilor expatriaţi după despărţire, viitorul frontierei între Irlanda şi provincia britanică Irlanda de Nord şi încheierea socotelilor financiare ale Brexitului.

Ea apreciază că le-a obţinut, printr-un acord preliminar încheiat între Comisia Europeană şi Guvernul britanic în urmă cu o săptămână la Bruxelles.

ENIGMĂ DE REZOLVAT

Negociatorul şef al UE Michel Barnier a asistat la reuniunea între liderii europeni, vineri, în perspectiva viitoarelor negocieri.

”Cu scopul de a asculta sensibilităţile diverselor state membre”, a explicat o sursă europeană. Discuţia i-ar putea oferi indicii, a apreciat această sursă.

Venită la Bruxelles slăbită în urma unui vot în Parlament - care impune un drept de ultim cuvânt al deputaţilor britanici asupra acordului final de retragere din UE -, Theresa May este pe cale să obţină deschiderea negocierilor comerciale pe care le reclamă de luni de zile.

Însă chiar dacă deschid a doua fază a negocierilor vineri, europenii îşi dublează decizia cu un avertisment.

Ei sunt pregătiţi să deschidă încă din ianuarie 2018 negocierea unei perioade de tranziţie de aproximativ doi ani, cerută de Londra.

Însă, în această perioadă, Regatul Unit va continua să aplice reglementările europene, fără să participe ”la luarea deciziilor” în cadrul UE, potrivit textului adoptat vineri.

Iar cei 27 prevăd să adopte abia în martie 2018 directive de negocieri mai precise cu privire la viitoarele relaţii comerciale cu Londra, după această perioadă de tranziţie, potrivit acestui document.

Ei vor să vadă mai clar ontenţiile britanice înainte să-şi hotărască poziţia, în primăvară.

”Prima mare etapă este ca Regatul Uniit să enunţe foarte clar ce vrea”, a declarat premierul maltez Joseph Muscat.

”Dacă acest lucru se întâmplă în săptămânile viitoare, vom putea să începem serios, iar până în martie vom avea o poziţie europeană clară”.

”Dacă nu se dă niciun element nou, vom lucra pe baza «fără piaţă unică, fără Uniune Vamală»”, a anunţat la rândul său un oficial european de rang înalt.

Cei 27 vor, de asemenea, să-şi afişeze fermitatea, vineri, după declaraţii puţin apreciate, la Bruxelles, ale ministrului Brexitului David Davis cu privire la caracterul ”neconstrângător” al acordului preliminar încheiat cu privire la termenii divorţului.

Negocierile ”din faza a doua vor putea să progreseze doar dacă angajamentele asumatele în prima fază sunt deplin respectate şi traduse fidel în termeni legali cât mai rapid posibil”, apreciază ei într-un text comun.

Cancelarul austriac Christian Kern nu a ezitat să sublinieze că mai rămân detalii de reglat, inclusiv cu privire la cele trei dosare din prima fază.

”Chiar şi un şcolar este conştient că mai rămâne de rezolvat o enigmă cu frontiera irlandeză”, a apreciat el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.