Curtea Europeană a Drepturilor Omului urmează să anunţe, miercuri, dacă va judeca un proces intentat de Olanda împotriva Rusiei în legătură cu doborârea zborului MH17 în 2014, transmite BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Guvernul olandez susţine că dezinformarea rusă cu privire la rolul Moscovei în acest incident reprezintă o încălcare a drepturilor omului ale rudelor.

Rusia neagă acuzaţiile.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Decizia va fi citită la ora locală 14:30 (13:30 GMT).

Toate cele 298 de persoane aflate la bordul zborului Malaysia Airlines au fost ucise atunci când acesta a fost doborât de o rachetă de fabricaţie rusească lansată de separatiştii ucraineni susţinuţi de Moscova.

Boeingul 777 zbura de la Amsterdam la Kuala Lumpur când a fost lovit de o rachetă sol-aer în iulie 2014, în timpul unui conflict între rebelii pro-ruşi şi forţele ucrainene din regiunea ucraineană Donbas.

Olanda susţine că Rusia a jucat un rol-cheie în catastrofa aeriană, iar cazul depinde de faptul dacă Moscova a avut sau nu "control efectiv" asupra zonei din Ucraina de unde a fost trasă racheta.

În acest stadiu, CEDO se va pronunţa doar asupra faptului dacă au fost îndeplinite criteriile pentru a se ocupa de această cerere.

Chiar dacă decide să audieze cazul olandez, ar putea trece ani de zile până la emiterea unei hotărâri. Cu toate acestea, dacă CEDO emite un verdict de vinovăţie împotriva Rusiei, Moscova ar putea fi obligată să plătească daune rudelor victimelor.

În septembrie anul trecut, Rusia a încetat să mai fie parte la Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, dar instanţa poate încă să se ocupe de cererile împotriva Rusiei privind acţiunile de până la acea dată.

În noiembrie, un tribunal olandez de la Complexul Judiciar Schiphol a găsit trei bărbaţi - doi ruşi şi un ucrainean - vinovaţi de crimă în absenţă pentru rolul lor în doborârea zborului MH17.

Instanţa a concluzionat că racheta a fost trasă în mod deliberat pentru a doborî un avion, chiar dacă ţinta era mai degrabă militară decât civilă.

Cei trei bărbaţi au fost condamnaţi la închisoare pe viaţă, dar se crede că toţi se află în Rusia.

Deoarece Moscova a condamnat verdictul ca fiind scandalos şi motivat politic, este extrem de puţin probabil ca aceştia să fie predaţi pentru a face faţă justiţiei.

Rusia a negat în mod repetat implicarea în atac.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.