Armata americană face eforturi ca să afle care este soarta unui soldat american care a traversat fără autorizaţie frontiera intercoreeană trecând, marţi, în Coreea de Nord, ceea ce aruncă Washingtonul într-o nouă criză în relaţiile cu statul izolat pe plan internaţional şi înarmat nuclear condus de imprevizibilul dictator Kim Jong Un, relatează Reuters şi BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Armata americană l-a identificat pe soldat ca fiind soldatul Travis T. King, în vârstă de 23 de ani, care s-a înrolat în 2021 şi se confrunta cu o acţiune disciplinară în Coreea de Sud.

În timp ce se afla într-un tur de orientare în Zona de Securitate Comună (JSA) de la graniţa dintre cele două Corei, King a trecut marţi în Coreea de Nord "în mod intenţionat şi fără autorizaţie", a declarat secretarul american al Apărării, Lloyd Austin. "Credem că el se află în custodia (nord-coreeană) şi, prin urmare, monitorizăm îndeaproape şi investigăm situaţia şi lucrăm pentru a notifica rudele apropiate ale soldatului", a declarat Austin în cadrul unui briefing.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Presa de stat din Coreea de Nord nu a făcut nicio menţiune despre acest incident. Misiunea sa la Naţiunile Unite de la New York nu a răspuns la solicitările de comentarii.

Incidentul are loc într-un moment de noi tensiuni în peninsula coreeană, odată cu sosirea unui submarin american nuclear cu rachete balistice şi cu testul, efectuat miercuri dimineaţă, de lansare a două rachete balistice în mare de către Coreea de Nord.

Phenianul a testat rachete din ce în ce mai puternice, capabile să transporte focoase nucleare, inclusiv o nouă rachetă balistică intercontinentală cu combustibil solid, săptămâna trecută.

Colonelul Isaac Taylor, purtător de cuvânt al Forţelor americane din Coreea, a declarat că armata "lucrează cu omologii din KPA (armata nord-coreeană) pentru a rezolva acest incident". Comandamentul ONU (UNC), care supraveghează securitatea zonei de frontieră, a folosit linii telefonice directe pentru a comunica cu nord-coreenii în legătură cu incidentul, a declarat Taylor, dar nu a oferit detalii. "Comunicăm cu nord-coreenii în fiecare zi", a spus el. "Totul face parte din acordul de armistiţiu", a precizat oficialul.

CE S-A ÎNTÂMPLAT CU TRAVIS KING ŞI CUM A TRECUT ÎN COREEA DE NORD

Soldatul Travis King făcea un tur al satului Panmunjom, aflat la graniţa dintre cele două Corei, împreună cu alţi vizitatori când a trecut o linie de demarcaţie militară, spun oficialii americani. Graniţa puternic apărată separă cele două Corei de când Războiul din Coreea s-a încheiat în 1953 cu un armistiţiu.

Oficialii americani sunt nedumeriţi de ce soldatul a fugit în Nord şi au schiţat o serie de evenimente derutante. King terminase de ispăşit o pedeapsă cu detenţie în Coreea de Sud pentru o infracţiune nespecificată şi a fost transportat de armata americană la aeroport pentru a se întoarce la unitatea sa de origine din Statele Unite, au declarat doi oficiali americani.

Potrivit presei sud-coreeene, citate de BBC, el ar fi lovit deliberat o maşină a poliţiei şi ar fi folosit un limbaj injurios la adresa poliţiştilor, de asemenea s-ar fi bătut cu un coreean într-un club de noapte, dar pentru aceste fapte fusese amendat, nu este clar din această cauză a făcut şi închisoare.

Travis King trecuse deja singur de filtrul de securitate până la poarta de îmbarcare în avion, apoi a decis să fugă, a declarat un oficial.

La aeroport sunt anunţate tururi civile în zona demilitarizată dintre cele două Corei (DMZ), iar King pare să fi decis să se alăture unuia dintre aceste tururi turistice, a spus un oficial.

Doi oficiali americani, care au vorbit sub rezerva anonimatului, au declarat că soldatul urma să facă obiectul unor măsuri disciplinare din partea armatei americane, dar el nu se afla în custodie în momentul în care a decis să fugă, a spus unul dintre ei.

Ministerul sud-coreean al Unificării, care se ocupă de legăturile cu Nordul, a declarat că toate vizitele la Panmunjom au fost anulate pe termen nelimitat la cererea Comandamentului ONU. 

O PROPAGANDĂ VENITĂ LA ŢANC PENTRU KIM JONG UN

Nu este clar cât timp autorităţile nord-coreene îl vor reţine pe soldat, dar analiştii spun că incidentul ar putea fi o propagandă valoroasă pentru ţara izolată condusă de Kim Jong Un.

Miercuri în zori, Coreea de Nord a tras două rachete balistice dintr-o zonă din apropierea capitalei sale, Phenian, care au zburat 550 km şi 600 km înainte de a plonja în mare, în largul coastei sale estice. Lansarea a avut loc la câteva ore după ce Coreea de Sud şi Statele Unite au avut marţi prima rundă de discuţii privind îmbunătăţirea coordonării în cazul unui război nuclear cu Coreea de Nord. Statele Unite s-au angajat să desfăşoare mai multe mijloace strategice, cum ar fi portavioane, submarine şi bombardiere cu rază lungă de acţiune în Coreea de Sud, ceea ce a atras un răspuns furios din partea Phenianului, care a promis că îşi va intensifica propriul răspuns militar.

Un fost diplomat nord-coreean care a dezertat în Sud a declarat că Travis King, soldatul american, poate fi acum un instrument de propagandă valoros pentru Coreea de Nord, iar cazul poate aduce un deficit de imagine pentru Statele Unite în ziua sosirii submarinului nuclear american în zonă şi a discuţiilor pe teme nucleare.

Prezenţa lui Travis King pe pământul nord-coreean ar putea oferi Phenianului o monedă de schimb în relaţia cu SUA, într-o perioadă deosebit de tensionată. „Phenianul ar putea să-l folosească ca instrument de propagandă pentru a critica armata SUA. King ar putea să apară în presa de stat nord-coreeană la un moment dat în viitorul apropiat”, spune James Fretwell, analist la site-ul specializat NK News din Seul, citat de BBC.

În trecut, Nordul a mai deţinut cetăţeni americani de la câteva luni până la câţiva ani. "Dar multe depind de cât durează interogatoriul său şi poate va fi ţinut în carantină pentru Covid-19", a spus Fretwell pentru BBC. Coreea de Nord menţine în continuare o blocare strictă a frontierei ca răspuns la pandemie. "Nord-coreenii s-ar putea, de asemenea, să se gândească acum cum să reacţioneze la situaţie, deoarece probabil că au fost la fel de surprinşi şi ei să vadă un american trecând peste graniţă”, a adăugat el.

Cu toate acestea, politicianul sud-coreean Tae Yong-ho a declarat pentru Reuters că reţinerea unui soldat american pe termen lung este "probabil o durere de cap nu foarte rentabilă" pentru Nord.

În orice caz, dacă Travis King este prizonierul Phenianului, va creşte presiunea asupra preşedintelui Joe Biden pentru a obţine eliberarea sa, notează BBC.

CE SE ŞTIE PÂNĂ ACUM DESPRE CAZUL TRAVIS KING

Oficialii din Seul au confirmat că Travis King, în vârstă de 23 de ani, a fost eliberat dintr-o închisoare sud-coreeană la 10 iulie, după ce a ispăşit două luni pentru acuzaţii de agresiune.

A fost escortat la aeroport pentru un zbor spre SUA, dar nu s-a urcat în avion. În schimb, s-a alăturat unui tur al DMZ, zona demilitarizată dintre cele două Corei.

Autorităţile americane au spus că King a trecut graniţa de bunăvoie, din proprie voinţă.

Foarte probabil, King se află în custodia nord-coreeană,

Mama lui King, Claudine Gates, a declarat pentru ABC News că nu-şi imagina ca fiul să facă aşa ceva. "Trebuie că şi-a ieşit din minţi", spune ea. "Sunt atât de mândră de el. Vreau doar să vină acasă, înapoi în America", a spus ea. Gates, care locuieşte în Racine, un oraş din statul Wisconsin, a spus că a auzit ultima oară veşti de la fiul ei în urmă cu câteva zile, când a spus că se va întoarce în curând la baza sa din Fort Bliss, Texas. Ea a spus că armata americană a informat-o marţi despre detenţia fiului ei.

Pentagonul spune că este îngrijorat de starea lui King şi "monitorizează îndeaproape şi investighează situaţia". Forţele americane din Coreea investighează, de asemenea, incidentul

La câteva ore după ce a apărut vestea despre reţinerea lui King, Phenianul a tras două rachete balistice în marea din apropiere, dar analiştii spun că acest gest este probabil un răspuns la sosirea în zonă a unui submarin nuclear american.

Deocamdată, presa din Coreea de Nord nu a relatat nimic despre cazul americanului care ar fi trecut graniţa.

CAZUL OTTO WARMBIER, UN PRECEDENT DUREROS

Soldatul american Travis King nu este primul american reţinut de Coreea de Nord în ultimii ani. Povestea lui Otto Warmbier, un student american care a fost închis la Phenian în 2016 pentru că a furat un afiş de la un hotel, este încă o amintire dureroasă.

Warmbier a fost eliberat după 17 luni de detenţie din motive medicale, dar a ajuns acasă grav bolnav, în comă, şi a murit câteva zile mai târziu. Părinţii lui au acuzat Coreea de Nord că le-a torturat fiul. În interviurile de la acea vreme, ei spuneau că fiul lor nu răspundea, avea capul ras, era orb şi surd, iar membrele lui erau „total deformate”.

Coreea de Nord a negat că a torturat vreodată studentul, spunând în schimb că Warmbier a contractat botulism în timp ce era în închisoare, deşi medicii americani nu au găsit nicio urmă în acest sens. Relatarea părinţilor a fost contestată însă şi de presa locală din SUA, care a spus că a obţinut un raport al legiştilor care nu arăta nicio dovadă de tortură. Raportul a arătat că Warmbier a murit din cauza leziunilor cerebrale cauzate de lipsa de oxigen, a raportat Cincinnati Enquirer. Încă nu este clar ce s-a întâmplat exact cu Warmbier, dar povestea lui a stârnit temeri cu privire la tratamentul deţinuţilor din Coreea de Nord.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.