Cazul Alexandrei, fata de 15 ani dispărută în Caracal şi care se bănuieşte că a fost violată şi ucisă, deşi ea a reuşit să sune la 112 de pe telefonul agresorului însă autorităţile au găsit adresa după 19 ore, este dezbătut şi în presa străină. Astfel, un reportaj BBC vorbeşte despre reacţia întârziată a autorităţilor, iar Reuters şi AFP descriu protestele de sâmbătă seara.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
În reportajul video prezentat de BBC, prezentatorul afirmă: „Ministrul de Interne al României a demis şeful poliţiei după uciderea unei adolescente ale cărui apeluri către serviciile de urgenţă au fost neglijate timp de mai multe ore”.
 
„Familia sa susţine că ofiţerii nu au luat în serios apelurile ei, în timp ce poliţia afirmă că a avut dificultăţi în a o localiza”, relatează prezentatorul BBC.
 
De asemenea, într-un articol intitulat „Adolescentă ucisă, în ciuda apelurilor la serviciile de urgenţă”, BBC relatează că „poliţia a cerut mandat de percheziţie, chiar dacă acesta nu era necesar şi au aşteptat până dimineaţă pentru a intra în casă”.
 
AFP a relatat despre protestele de sâmbătă seară din Bucureşti.
 
„Câteva mii de protestatari au mărşăluit în Bucureşti sâmbătă după ce şeful poliţiei din România a fost concediat în urma indignării privind reacţia poliţiei la uciderea unei fete de 15 ani”, se arată în articolul AFP, preluat şi de The Guardian, în Marea Britanie.
 
„Oamenii au scandat „incompetenţă!” şi au cerut demisia guvernului. Ulterior, ei au depus flori şi lumânări la un memorial improvizat în faţa Ministerului de Interne”, se precizează în articolul AFP.
 
„De ce nu a intervenit mai repede poliţia? Toată lumea trebuie să răspundă pentru asta, de la ofiţeri la procurori la premierul Viorica Dăncilă”, a afirmat pentru AFP protestatarul Cristian Nan, în vârstă de 55 de ani.
 
Reuters a relatat, de asemenea, despre protestele de sâmbătă seara, precizând că „autorităţilor le-a luat 19 ore pentru a găsi locaţia în care era ţinută adolescenta, fiind găsite rămăşiţe umane şi bijuterii”.
 
„În jur de 2.000 de oameni au mărşăluit în centrul Bucureştiului pentru a protesta faţă de felul în care a fost gestionat cazul, cu bannere precum „Corupţia ucide”, „Sângele lor este pe mâinile voastre” şi „România este ucisă”.
 
Reuters notează că, de când a preluat puterea în 2016, PSD a schimbat legislaţia judiciară prin ordonanţe de urgenţă sau prin parlament fără o dezbatere publică, erodând astfel independenţa justiţiei şi provocând critici din partea Uniunii Europene.
 
De asemenea, cazul a fost prezentat şi în New York Times. „Acest caz a stârnit o indignare naţională, sute de persoane adunându-se în faţa casei suspectului pentru a protesta vineri. Preşedintele şi premierul au cerut o analiză a intervenţiei poliţiei şi pedepse pentru cei responsabili”, se arată în articolul NY Times.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.