Papa Francisc l-a primit luni, într-o audienţă privată, pe cardinalul australian George Pell, achitat în aprilie, după ce a fost condamnat în februarie 2019 la şase ani de închisoare cu privire la azbuzuri sexuale asupra unor băieţi de cor, într-un răsunător scandal de pedofilie în Australia, şi s-a întors la Roma la 30 septembrie, după mai bine de trei ani de absenţă, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Informaţia a fost anunţată în buletinul oficial al Vaticanului, în care se prezintă activitatea zilnică a Suveranului Pontif.

Acest tête-à-tête între Papă, foarte sensibil la prezumţia nevinovăţiei şi soarta celor încarceraţi, şi fostul său ”ministru” al Economiei nu este surprinzător.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Însă pare foarte improbabil ca înaltului prelat australian, în vârstă de 79 de ani, să i se încredinţeze vreo funcţie nouă la Sfântul Scaun.

Cardinalul Pietro Parolin, numărul doi la Vatican, a pus punctul pe ”i” la o zi după întoarcerea lui Pell la Roma. ”Nu a existat nicio convocare a cardinalului Pell de către Papă”, le-a spus el unor jurnalişti în marja prezentării unei cărţi.

Cardinalul Pell a fost condamnat în februarie 2019 la şase ani de închisoare, după ce a fost găsit vinovat de violarea şi agresarea sexuală a doi băieţi de cor, în 1996 şi 1997, în Catedrala Saint-Patrick, la Melbourne (sud-est), unde era arhiepiscop.

Vaticanul a reacţionat faţă de această ”veste dureroasă” dând asigurări că ”respectă profund” justiţia australiană şi amintind că George Pell se delara nevinovat şi că avea ”dreptul să se apere până în ultima instanţă”.

Cardinalul a fost demis din postul de secretar însărcinat cu Economia la Vatican, la încheierea mandatului de cinci ani.

Vaticanul a anunţat că o anchetă canonică internă a Bisericii urmează să fie deschisă cu privire la cardinalul Pell.

Condamnarea sa în Australia, confirmată în apel, a fost până la urmă casată de către Înalta Curte australiană, care l-a achitat, în aprilie, de cele cinci capete de acuzare de violenţe sexuale, în beneficiul îndoielii.

Monseniorul Pell - care a fost încarcerat timp de 13 luni - a ieşit din închisoare şi a apreciat că hotărârea repara ”o mare nedreptate”.

Vaticanul nu a ofeirt informaţii despre audienţa privată a Papei cu cardinalul.

”S-a desfăşurat bine”, a declarat Pell presei, citat de Reuters.

El s-a întors la Roma la câteva zile după destituirea cardianului italian Angelo Becciu, în urma unor acuzaţii de deturnare de fonduri şi nepotism.

Cei doi cardinali au întreţinut relaţii furtunoase pe când George Pell era cardianul-prefect însărcinat cu Economia, iar Angelo Becciu numărul doi al şefului diplomaţiei vaticane.

Presa italiană a scris că italianul a trimis bani în Australia pentru a-i ajuta pe ”inamicii” lui Pell, acuzaţii respinse de avocatul lui Becciu.

Avocatul cardinalului australian a cerut, însă, să se deschidă o anchetă.

După îndepărtarea lui Angelo Becciu, George Pell a declarat că ”Sfântul Părinte a fost ales să cureţe finanţele Vaticanului”. ”Este o muncă pe termen lung şi trebuie să-i mulţumim şi să-l felicităm pentru aceste evoluţii recente”, aprecia el, exprimându-şi speranţa continuării ”curăţării grajdurilor”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.