Guvernul venezuelean afirmă că a dejucat o tentativă de ”lovitură de stat” militară implicând opoziţia, în legătură cu Statele Unite, Columbia şi Chile, acuzaţii respinse imediat cu ironie de către Juan Guaido, relatează AFP.
Potrivit ministrului venezuelean al Comunicării Jorge Rodriguez, lovitura de stat prevedea asasinarea preşedintelui socialist Nicolas Maduro.
Implicând militari activi şi în retragere şi un fost director al spionajului, lovitura de stat ar fi urmat să aibă loc duminica şi lunea trecute.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
”Am asistat la toate reunile de planificare a loviturii de stat”, a declarat miercuri Rodriguez, referindu-se la agenţi guvernamentali care s-ar fi infiltrat în pregătirea acestei tentative de răsturnare de la putere a lui Maduro şi de înlocuire a sa cu un general.
Ministrul, care a anunţat arestarea a cel puţin şase militari, l-a acuzat în mod direct pe liderul opoziţiei Juan Guaido, recunoscut preşedinte interimar de peste 50 de ţări, în frunte cu Statele Unite.
”Până când Guaido? Până când planifici atentate? Până când cauţi baia de sânge?”, a tunat ministrul într-o alocuţiune televizată, în care i-a arătat cu degetul şi pe preşedinţii columbian Ivan Duque, chilian Sebastian Pinera şi pe consilierul american în securitate naţională John Bolton.
Liderul opoziţiei, care a încercat în aprilie să lanseze o insurecţie militară în vederea răsturnării regimului, a respins imediat acuzaţiile Guvernului.
”Este a nu ştiu câta oară, iar presa a pierdut deja numărul dăţilor în care s-au repetat asemenea acuzaţii. Îndemnul pe care l-am lansat şi pe care continuăm să-l lansăm se adresează corpului militar, armatei îi revine să se aşeze de partea Constituţiei”, a reacţionat opozantul.
Guvernul columbian a reacţionat apărându-şi acţiunea ca fiind politică, diplomatică şi legală.
”IMPLACABIL” CU OPOZIŢIA
Jorge Rodriguez l-a acuzat de asemenea pe fostul director al serviciilor venezuele de informaţii, generalul Cristopher Figuera, care a fugit în Columbia după revolta ratată de la 30 aprilie contra lui Nicolas Maduro şi care a sosit luni în Statele Unite, că a adunat ”sute de mii de dolari” în vederea finanţării acestei operaţiuni.
Într-un interviu realizat la Bogota şi publicat luni de cotidianul american The Washington Post (WP), Cristopher Figuera afirma că preşedintele socialist - pe care opoziţia a eşuat până în prezent să-l înlăture de la putere - încă mai poate cădea.
”Pentru moment, regimul ne-a tras covorul de sub picioare. Însă asta ar putea să se schimbe rapid”, adăuga generalul, lansând totodată acuzaţii grave la adresa mai multor oficiali de rang înalt venezueleni, inclusiv a unor membri din familia lui Maduro.
Nicolas Maduro l-a acuzat pe generalul Figuera că este o ”cârtiţă a CIA”.
Preşedintele a avertizat miercuri seara că va fi ”implacabil” cu opoziţia, dacă aceasta caută să-l răstoarne de la putere printr-o lovitură de stat.
”Vom fi implacabili printr-o contraofensivă revoluţionară faţă de o tentativă de lovitură de stat fascistă, implacabili!”, a declarat maduro într-un discrus radiotelevizat.
La cinci luni de la apariţia-surpriză a opozantului Juan Guaido, care promitea un sfârşit rapid al puterii lui Nicolas Maduro, jocul politic în Venezuela a înceremit într-o înfruntare în care armata şi Statele Unite dau tonul.
Autoproclamarea lui Juan Guaido - preşedintele Adunării Naţionale - drept preşedinte interimar la 23 ianuarie i-a remobilizat pe opozanţii puterii chaviste. Însă după tentativa ratată de insurecţie militară din aprilie, marile manifestaţii care ocupau cu regularitate străzile în ţară au încetat.
În mai, cele două părţi au acceptat să înceapă un dialog prin reprezentanţi, prin medierea Norvegiei, însă acestea nu au condus, pentru moment, nicăieri, în orice caz în mod public.
ROTAŢIA UNOR MILITARI RUŞI
Rusia - principalul susţinător al regimului, împreună cu China - a anunţat miercuri că a efectuat o rotaţie a ”tehnicienilor” militari pe care i-a trimis în Venezuela şi reptrierea către Moscova a unei echipe a acestor experţi.
Potrivit Ambasadei Rusiei la Caracas, ei se ocupau doar de ”mentenanţa” echipamentelor militare livrate Caracasului şide formarea unor militari venezueleni şi în niciun caz de vreo ”destabilizare”.
Venezuela, care deţine cele mai mari rezerve petroliere din lume, este zguduită de o profundă criză economică, ce se traduce printr-o hiperinflaţie, penurii de benzină, de produse de primă necesitate şi pene de curent repetate.
Patru milioane de venezueleni au părăsit ţara din 2015, iar alte şapte milioane de persoane - reprezentând un sfert din populaţie - au nevoie de un ajutor umanitar de urgenţă, potrivit ONU.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...