Guvernul canadian a anunţat în weekend un acord cu 325 de comunităţi autohtone, în vederea unor despăgubiri în sumă de 2,8 miliarde de dolari canadieni (aproximativ 2,1 miliarde de dolari) pentru abuzuri la care acestea au fost supuse la sfârşitul secolului al XIX-lea şi în anii '90, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Canada se angajează să repare prejudiciile colective cauzate de sistemul pensionatelor şi pierderea limbii, culturii şi patrimoniului”, a anunţat într-un comunicat, sâmbătă, Ministerul Relaţiilor Coroanei cu Autohtonii.

Timp de un secol, aproape 150.000 de copii autohtoni au fost înrolaţi cu forţa în 130 de pensionate, majoritatea gestionate de către Biserica Catolică, în întreaga ţară, unde au fost separaţi de familiile, limba şi cultura lor. Mii dintre ei nu s-au mai întors din aceste pensionate.

Această sumă-record anunţată sâmbătă vizează să despăgubească aceste 325 de comunităţi din vestul Canadei, cu scopul de a ”revitaliza educaţia, cultura şi limba autohtone, în vederea sprijinirii supravieţuitorilor în procesul de vindecare şi reconectare la moştenirea lor”, subliniază Guvernul.

Acest sumbru trecut colonial a reapărut în ultimii doi ani, odată cu descoperirea mormintelor unor copii în apropierea acestor instituţii în care erau înrolaţi cu forţa copii autohtoni.

Peste 1.300 de morminte au fost descoperite, cele mai recente în urmă aproape două săptămâni.

”Canadei i-a luat prea mult timp pentru a-şi asuma istoria, a-şi asuma genocidul pe care l-a comis şi să recunoască răul colectiv cauzat naţiunilor noastre de sistemul pensionatelor”, acuză un fost şef al naţiunii shishalh, Garry Feschuk, unul dintre iniţiatorii acestui recurs colectiv.

”Această rezolvare este un prim pas în direcţia cea bună”, consideră el.

”Toţi supravieţuitorii merirtă dreptate şi indemnizaţii”, recunoaşte ministrul federal al relaţiilor Coroanei cu Autohtonii, Marc Miller.

Modalităţile plăţii acestor 2,8 miliarde de dolari canadieni urmează să fie stabilite de către Curtea Federală, la 27 februarie.

O Comisie naţională de anchetă a catalogat acest sistem al pensionatelor, în 2015, drept un ”genocid cultural”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.