Parlamentul European (PE) a aprobat joi scutirea de vize a britanicilor care efectuează sejururi scurte în Uniunea Europeană (UE) după Brexit, inclusiv în cazul în care are loc un Brexit fără acord (”no deal”), relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Această scutire urmează să fie aplicată - fără rezerva unei reciprocităţi din partea autorităţilor britanice - şi va fi aplicabilă în toate ţările UE, cu excepţia Irlandei, care dispune de propriul aranjament bilateral cu Regatul Unit, dar şi în ţările asociate spaţiului Schengen (Islanda, Liechtenstein, Norvegia şi Elveţia).

Textul a fost adoptat cu 502 la 81 de voturi şi 29 de abţineri.

Negocierile între europeni cu privire la acest punct sensibil pentru milioane de turişti britanici care traversează cu regularitate Canalul Mânecii au fost marcate de o controversă cu privire la un punct anex al textului.

Ea a fost cauzată de faptul că statele membre au adăugat, într-o notă în subsolul paginii - la cererea Spaniei -, o trimitere la Gibraltar drept o ”colonie a coroanei britanice”.

Această trimitere a relansat un dezacord vechi între Spania şi Regatul Unit cu privire la Gibraltar, un teritoriu de 6,8 kilometri pătraţi cedat de Madrid în 1713 coroanei britanice, dar asupra căruia Spania revendică suveranitatea.

Raportorul Comisiei însărcinate să examineze textul în PE, britanicul Claude Moraes, care refuza să accepte pasajul controversat cu privire la Gibraltar, a sfârşit prin a fi înlocuit luni, la presiunea statelor membre UE, au declarat surse diplomatice pentru AFP.

”Nu este un secret pentru nimeni că negocierile erau blocate din cauza cazului Grbraltarului, însă, într-un final, Parlamentul şi-a asumat responsabilitatea şi a plasat interesele cetăţenilor pe primul plan”, a tunat eurodeputatul social-democrat Serghei Stanişev, care l-a înlocuit pe Moraes, denunţând o ”abordare iresponsabilă” a Consilului.

Nota din subsolul paginii a fost menţinută în textul de compromis. Stanişev a argumentat cu privire la necesitatea unei adoptări rapide a legislaţiei, odată cu apropierea lui 12 aprilie, noua dată a Brexitului.

Legislaţia ”urmează să fie publicată în Jurnalul Oficial al UE până la 12 aprilie, pentru a ne pregăti de un posibil Brexit fără acord la această dată”, a subliniat Parlamentul într-un comunicat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.