Premierul britanic Boris Johnson a afirmat luni că puterile mondiale trebuie să încheie un acord global referitor la pandemii, pentru a asigura o transparenţă adecvată a informaţiilor, în urma epidemiei cu noul coronavirus originară din China, transmite Reuters.
Johnson a spus că ar fi nerăbdător să încheie un tratat global referitor la pandemii, în cadrul căruia ţările să convină să facă schimb de date, în contextul îngrijorărilor britanice şi americane referitoare la accesul acordat de China unei misiuni a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).
Întrebat de Reuters despre doreşte vreo acţiune pentru îmbunătăţirea transparenţei, Johnson a spus:” Cred că lumea are nevoie să vadă un acord general referitor la modul în care urmărim datele legate de pandemiile zoonotice...şi dorim un acord comun referitor la transparenţă”.
”Cred că una dintre ideile atractive pe care le-am văzut în ultimele luni a fost o propunere pentru un tratat global privind pandemiile, astfel încât ţările semnatare să se asigure că contribuie cu toate datele pe care le deţin şi suntem capabili să ajungem la ceea ce s-a întâmplat şi să nu mai se întâmple ”, a spus premierul într-o conferinţă de presă.
Ca parte a preşedinţiei Marii Britanii a Grupului celor Şapte (G7) naţiuni bogate, Johnson doreşte să conducă eforturile pentru o abordare globală a pandemiilor, inclusiv un sistem de avertizare timpurie.
Dar o declaraţie din weekend, înainte de reuniunea liderilor G7 de vineri, nu a intrat în detalii cu privire la vreun tratat privind transparenţa.
Pandemia de Covid-19, boală care a fost detectată pentru prima dată în China la sfârşitul anului 2019, a ucis 2,4 milioane de oameni, a împins economia globală în cea mai gravă criză pe timp de pace de la Marea Depresiune şi a dat peste cap viaţa normală pentru miliarde de oameni.
Ministrul de Externe al Marii Britanii, Dominic Raab, a declarat duminică că a împărtăşit preocupările SUA cu privire la nivelul de acces acordat unei misiuni a OMS de cercetare a circumstanţelor apariţiei Covid-19 în China, în timp ce Johnson a spus că îl susţine pe preşedintele american Joe Biden referitor la nevoia de a obţine mai multe date în cadrul investigaţiei.
Întrebat de Reuters despre cine a considerat responsabil pentru orice lipsă de transparenţă cu privire la originile pandemiei Covid-19, Johnson a spus: ”Cred că este destul de evident că majoritatea dovezilor par să indice faptul că boala îşi are originea în Wuhan. Prin urmare, cred că trebuie să aflăm cu toţii cât de multe putem despre cum s-ar fi putut întâmpla, întrebările zoonotice pe care oamenii le pun. Cred că avem nevoie de cât mai multe date posibil ”, a spus el.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.