Premierul britanic Boris Johnson a anunţat marţi că vrea să depună eforturi să ajungă la un nou acord de divorţ cu UE, în urma unei serii de dezavuări usturătoare din partea Camerei Comunelor, care se opune strategiei sale a unui Brexit cu orice preţ, relatează AFP.
Liderul conservator a declarat că ”se va strădui să obţină un acord” până la summitul european de la 17-18 octombrie, la Bruxelles, imediat după ce deputaţii i-au refuzat marţi orgtanizarea unor alegeri legislative anticipate.
Boris Johnson şi-a reunit Consiliul de Miniştri marţi dimineaţa, cu scopul de a hotărî ceea ce este de făcut după o săptămână solicitantă în Parlament - unde a încasat lovitură după lovitură şi şi-a pierdut majoritatea absolută în urma unor dezertări şi expulzări de deputaţi rebeli din Partidul său Conservator.
Marţi seara, el urma să-i primească la Londra pe Arlene Foster, şefa Partidului Unionist nord-irlandez (DUP), aliata guvernului, şi pe Nigel Dodds, liderul grupului parlamentar al formaţiunii în Camera Comunelor.
Un purtător de cuvânt al lui Johnson a dezminţit zvonuri cu privire la o posibilă relaxare a poziţiei britanice cu privire la soarta frontierei irlandeze.
”RUPTURĂ”
Londra şi Bruxellesul nu reuşesc să se înţeleagă asupra felului în care să menţină deschisă această demarcaţie după Brexit. Boris Johnson vrea să scoată din acordul retragerii încheiat de cea pe care a înlocuit-o în funcţie, Theresa May, o dispoziţie care ar împiedica, în opinia sa, regatul Unit să aibă o politică comercială independentă.
Însă, UE consideră că, în lipsa unei soluţii alternative credibile, nu se pune problema revenirii asupra acestei măsuri, numite "backstop" (”plasă de siguranţă”).
Această clauză de salvgardare prevede ca Regatul Unit să rămână în întregime într-un ”teritoriu vamal unic” cu UE, în cazul în care nu se găseşte o soluţie mai bună până la finalul perioadei de tranziţie. Ea vizează să împiedice reimpunere a unei frontiere fizice între Irlanda de Nord, o provincie britanică, şi Republica Irlanda, un stat membru UE.
Arlene Foster, care în calitate de uninistă refuză orice statut special Irlandei de Nord, a avertizat la postul Sky News că provincia nu va trebui să fie sacrificată în discuţii, pentru că acest lucru va antrena ”ruperea” Regatului Unit.
David Frost, un consilier al lui Boris Johnson, urmează să participe la discuţii cu Bruxellesul, la sfârşitul săptămânii, potrivit unui purtător de cuvânt al premierului.
”PUTERE ŞI GLORIE”
Sesiunea de luni a Camerei Comunelor, al cărei charismatic preşedinte John Bercow a anunţat că va demisiona la 31 octombrie, a fost ultima dinaintea suspendării foarte controversate a Parlamentului pe o perioadă de cinci săptămâni, decisă de către Boris Johnson, până la 14 octombrie, cu doar două săptămâni înainte de Brexit.
Ceremonialul codificat ce marchează această ceremonie s-a desfăşurat într-o atmsferă electrică, în toiul unor proteste dure ale opoziţiei, ai cărei membri au agitat pancarte cu mesajul ”Reduşi la tăcere” şi le-au strigat ”Ruşine să vă fie!” colegilor lor conservatori.
Înainte de acest lucru, deputaţii au făcut să eşueze pentru a doua oară în câteva zile propunerea lui Boris Johnson de a-i convoca pe alegători la urne la 15 octombrie.
Înaintea oricărui scrutin, opoziţia vrea să se asigure că perspectiva unui ”no deal” şi haosul economic pe care acesta l-ar provoca sunt îndepărtate şi că Brexitul va fi amânat cu trei luni, în cazul în care nu se ajunge la un acord până a 19 octombrie, aşa cum a decis Parlamentul prin vot săptămâna trecută.
”Alegeri generale vor veni, dar nu-i vom permite lui Johnson să ne dicteze termenii”, a repetat marţi liderul laburiţtilor Jeremy Corbyn, la Congresul anual al Confederaţiei Sindicatelor britanice (TUC).
În pofida unor şanse mici, Boris Johnson a subliniat că ”nu va cere o nouă amânare” a Brexitului, amânat deja în două rânduri, fără să explice cum intenţionează să facă acest lucru.
Un grup transpartizan de deputaţi a apreciat marţi că acordul Theresei May, care a fost respins în trei rânduri în Parlament, ar putea servi ca bază în vederea confecţionării unui ”acord pragmatic” susceptibil să fie susţinut de o majoritate parlamentară.
Boris Johnson ”este preocupat doar de putere şi de glorie pentru el însuşi, iar dacă el conchide că mijlocul de a rămâne la Downing Street, (numărul) 10, este să încheie un acord, el o va face”, a comentat deputatul fost conservator Nick Boles.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...