Francezii sunt chemaţi joi la a noua zi de mobilizare împotriva unei reforme a pensiilor foarte nepopulare şi adoptate urgent, a doua zi după un discurs al preşedintelui Emmanuel Macron care a făcut să tresară opoziţia şi sindicatele, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Afectaţi de trecerea în forţă a guvernului prin Adunarea Naţională pentru a fi adoptată această reformă, oponenţii proiectului sunt chemaţi de către sindicate să iasă în stradă şi să facă grevă, pentru a noua oară din 19 ianuarie.

În timpul unui interviu la televiziune, miercuri, după săptămâni de tensiune socială, Emmanuel Macron a insistat ca această reformă - proiectul emblematic al celui de-al doilea mandat de cinci ani al său - să fie aplicată „înainte de sfârşitul anului”, asumându-şi „nepopularitatea”. 

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

"Această reformă nu este o plăcere, nu este un lux, este o necesitate", a asigurat el, invocând apărarea "interesului general" în faţa deteriorării financiare a fondurilor de pensii şi a îmbătrânirii populaţiei.

Din 19 ianuarie, sute de mii de francezi au manifestat de opt ori pentru a respinge această reformă, a cărei măsură emblematică, creşterea vârstei legale de pensionare de la 62 la 64 de ani, cristalizează furia.               

Franţa este una dintre ţările europene în care vârsta legală de pensionare este cea mai mică, fără ca sistemele de pensii să fie complet comparabile.

Oponenţii acestei reforme a pensiilor o consideră „nedreptă”, în special pentru femei şi angajaţii cu locuri de muncă dificile.

Mai multe acţiuni de blocare a reformei, care afectează depozitele de petrol, porturile, drumurile, transportul aerian, sectorul gazelor şi universităţile, au avut loc miercuri în toată ţara.

La nivel naţional, situaţia se deteriorează uşor în ceea ce priveşte carburanţii, cu aproximativ 14% din staţiile de benzină fără cel puţin un tip de combustibil faţă de 12% marţi, şi 7,13% uscat, faţă de 6% marţi.

Doar una din patru rafinării TotalEnergies funcţionează în Franţa.               

Porturile Marsilia-Fos (sud) şi Brest (vest) au fost blocate total miercuri la apelul puternicului sindicat CGT.               

Joi, circulau doar jumătate din trenurile SNCF de mare viteză şi o treime din trenurile expres regionale.

Se preconizează că traficul de metrou şi tren de navetă din Paris va fi „foarte perturbat”.

Greva gunoiilor parizieni începută pe 6 martie este prelungită până luni.               

Direcţia Generală a Aviaţiei Civile (DGAC) cere companiilor aeriene să anuleze 30% din zborurile lor la Paris-Orly şi 20% pe alte aeroporturi până joi.               

Miercuri, preşedintele Macron a confirmat că nu va dizolva Adunarea Naţională, nici nu va remaniera guvernul şi nici nu va convoca un referendum asupra reformei sale.

De asemenea, nu a fost impresionat de criticile aduse adoptării forţate - executivul a folosit o prevedere constituţională, articolul 49.3, care permite adoptarea unui text fără vot - pentru că nu a avut majoritate în Adunare pentru a vota textul, exacerbând mânia populară.

Macron a declarat miercuri că doreşte să „reangajeze” un dialog cu partenerii sociali privind relaţia cu munca. Dar „trebuie să aşteptăm câteva zile, câteva săptămâni”, a spus el.

Răspuns imediat din partea liderului sindicatului reformist CFDT Laurent Berger: „Sunt cuvinte goale, pentru moment, există un mare conflict social, o criză democratică, o criză socială. Trebuie să fii nebun (...), există o întârziere a decenţei", a spus el pentru AFP.               

Din 16 martie, data recurgerii la articolul 49.3, protestul din Franţa a dat totuşi semne de radicalizare. Schimburile tensionate se opun manifestanţilor şi poliţiei în fiecare seară, în special la Paris. Aproape o mie de persoane au fost arestate.               

Mulţi analişti cred că această reformă şi protestele pe care le-a determinat vor lăsa o amprentă de neşters asupra celui de-al doilea mandat de cinci ani al lui Emmanuel Macron.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.