Secretarul de Stat american Antony Blinken îndeamnă comunitatea internaţională să ajute Haiti - o ţară subminată de violenţă şi sărăcie, căreia îi cere să acţioneze în vederea unei lărgiri a consensului politic, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Este imperativ, cred, ca comunitatea internaţională să se adune în susţinerea Haiti”, a îndemnat Antony Blinken înaintea unei întâlniri cu premierul haitian Ariel Henry, miercuri, în marja unui summit al ţărilor caraibe (CARICOM), în Trinidad şi Tobago.

Premierul haitian a arătat că ţara se confruntă cu violenţe şi o ”criză umanitară îngrijorătoare”, a cerut ajutorul ţărilor membre Caricom şi Statelor Unite şi a mulţumit Washingtonului pentru asistenţa în domeniile securităţii şi umnitar.

Antony Blinken a promis anterior, într-o sesiune plenară a Caricom, un ajutor american în vederea restaurării securităţii în Haiti, o condiţie prealabilă unei reveniri a ţării la o ordine democratică.

”Statele Unite împărtăşesc sentimentul resimţit în întreaga regiune potrivit căruia este necesar să ajutăm poporul haitian să-şi contureze viitorul, pentru a restaura ordinea democratică prin alegeri corecte şi libere”, a subliniat şeful diplomaţiei americane în faţa ţefilor de stat şi de guvern din Caraibe, reuniţi în cadrul Caricom, la Port of Spain.

”Haitienii nu pot atinge aceste obiective cruciale fără securitate”, a subliniat el şi şi-a exprimat susţinerea faţă de apelul Guvernului haitian la crearea unei Forţe Multinaţionale care să restaureze securitatea în ţară.

Blinken nu a dat însă niciun indiciu despre ţara care ar putea să conducă această forţă, în contextul în care Statele Unite refuză, pentru moment, s-o facă.

Apelul secretarului de Stat american intervine în contextul în care ONU pledează în favoare trimierii unei Forţe de Securitate în Haiti, unde situaţia în domeniul securităţii şi umanitară se întrăutăţeşte zi de zi.

Secretarul general al ONU Antonio Guterres a îndemnat luni la o ”susţinere” internţaională a poliţiei haitiene, pentru ca aceasta să facă faţă unui val de violenţe ”fără precedent” în ultimele luni, după ce a efectuat sâmbătă o vizită la Port-au-Prince, unde a îndemnat comunitatea internaţională ”să nu uite” Haiti.

”Situaţia în domeniul securităţii se deteriorează rapid, iar nevoile umanitare cresc vertiginos”, a avertizat Guterres în Trinidad şi Tobago, la summitul Caricom, din care jaiti face parte.

Guterres a pledat din nou în favoarea ”desfăşurării unei Forţe Internaţionale de Securitate autorizată de către Consiliul de Securitate (al ONU)”, care să fie ”capabilă să coopereze cu Poliţia Naţională haitiană în vederea destructurării gangurilor care se află la originea acestor violenţe fără precedent”.

INTERVENŢIE INTERNAŢIONALĂ

Ariel Henry cere - de apropae un an de zile - o intervenţie intercnaţională, însă nicio ţară nu s-a declarat pregătită să preia conducerea unei Forţe de Intervenţie.

Brazilia şi Canada sunt cele mai implicate în negocieri, iar Statele Unite preferă să susţină o consolidare a poliţiei locale.

Legitimitatea premierului este pusă în discuţie.

Haiti nu a mai organizat alegeri din 2016, iar preşedintele Jovenel Moïse a fost asasinat în iulie 2021.

Antony Blinken, care urmează să efectueze joi o vizită în Guyana, a salutat un ”parteneriat” între Statele Unite şi ţările membre Caricom, care sărbătoreşye 50 de ani de existenţă, şi a insistat asupra necesităţii ajutării insulelor să înfrunte consecinţele modificărilor climatice.

Un chitarist amator, Blinken a făcut o ”baie” de muzică în Caraibe. El a vizitat o celebră orchestră de tigăi - un instrument metalic, asemănător unei tobe, confecţionat la început din bidoane de petrol, o mândrie a insulei tropicale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.