Xochitl Galvez, candidata opoziţiei la alegerile prezidenţiale din 2 iunie, este întruchiparea unei ascensiuni sociale rare în Mexic: dintr-un copil sărac al unui tată indigen, vânzătoare ambulantă în tinereţe, a devenit o femeie de afaceri prosperă, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Cu un autobuz ca acesta am plecat din satul meu pentru a-mi încerca norocul în capitală", spune într-o înregistrare video fosta senatoare de centru-dreapta, care o urmează în sondaje pe candidata stângii aflate la putere, Claudia Sheinbaum.

Născută în urmă cu 61 de ani la Tepatepec, o localitate rurală situată la 100 km nord de Ciudad de Mexico, copilăria sa a fost marcată de violenţa unui tată alcoolic.

Evenimente

27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a)
30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

"Au venit să locuiască aici pentru că nu reuşeau să se descurce", spune verişoara ei, Norma Angélica Ruiz, o dentistă în vârstă de 68 de ani, în timp ce se plimbă prin casa bunicilor ei. "Cum nu exista un frigider, obişnuiau să atârne celebrele gelatine (pe care le vindea pe stradă) în coşuri de grinzi", adaugă Ruiz.

La 17 ani, s-a mutat în Ciudad de Mexico, unde a fost admisă la facultatea de inginerie a Universităţii Naţionale Autonome din Mexic (UNAM). A fost "cea mai frumoasă zi din viaţa mea", mărturiseşte Xochitl Galvez.

În imensa capitală, Xochitl a descoperit şi mâinile rătăcitoare ale dependenţilor de sex din metrou, la fel ca femeile mexicane care denunţă la unison violenţa şi laissez-faire-ul unei societăţi machiste.

PIONIER ÎN TEHNOLOGIE

După absolvire, ea a înfiinţat o companie specializată în proiectarea de clădiri "inteligente", care economisesc apă şi energie. "A vrut să devină inginer informatician şi a reuşit, pentru că în anii '80 era o ramură care abia începea", spune verişoara ei.

Compania ei, High Tech Services, a câştigat licitaţii publice, ceea ce a dus la acuzaţii de corupţie din partea actualului guvern.

Femeia de afaceri a intrat în politică în 2000, când preşedintele conservator Vicente Fox a numit-o director al Comisiei Naţionale pentru Dezvoltarea Popoarelor Indigene. În această funcţie, ea a experimentat drogul ritual "peyote", care i-a permis "să se regăsească pe sine", a povestit ea într-un podcast în urmă cu câţiva ani. "M-am simţit foarte, foarte puternică în ceea ce priveşte identitatea mea", a spus Xochitl.

Mândră de rădăcinile sale otomii, Xochitl (flori, în limba nahuatl) poartă invariabil "huipils", bluza tradiţională brodată. Însă unii îi neagă statutul de indigenă din cauza pielii sale considerate prea albe.

Primar al unui district din Ciudad de Mexico în 2015, senator în 2018, în iunie 2023 Galvez a devenit figura providenţială a unei opoziţii divizate de hegemonia Mişcării de Regenerare Naţională (Morena), aflată la putere.

Şi-a lansat candidatura după ce i s-a interzis accesul în Palatul Naţional, unde a vrut să-l contrazică pe preşedintele Andrés Manuel Lopez Obrador la una dintre conferinţele sale de presă.

Galvez este susţinută de coaliţia formată din PAN (dreapta), PRI (centru) şi PRD (stânga), păstrându-şi în acelaşi timp libertatea de exprimare în favoarea asistenţei sociale, a avortului şi a drepturilor LGBT+. Cu toate acestea, în noiembrie, ea a salutat victoria preşedintelui conservator ultraliberal Javier Milei, un adversar declarat al avortului în Argentina, înainte de a preciza că nu face parte din "extrema dreaptă".

"OVARE" PENTRU LUPTA ÎMPOTRIVA CRIMEI ORGANIZATE

O militantă deschisă, Galvez a promis în precampanie că va avea "ovare" pentru a lupta împotriva crimei organizate.

Zâmbitoare şi accesibilă, ea a reuşit să evite vulgarităţile în campania electorală. "Oamenii nu vor un preşedinte care spune cuvinte urâte", crede ea.

Aflată în urmă în sondaje, ea a lansat atacuri virulente împotriva principalei sale rivale, Claudia Sheinbaum, numind-o "narcocandidată". Sunt de-o seamă şi ambele au fost primăriţe ale unor districte din capitala mexicană.

"În timp ce tu dansai balet la vârsta de zece ani, eu trebuia să muncesc", i-a transmis ea rivalei sale, o fiziciană provenită dintr-o familie de oameni de ştiinţă din Ciudad de Mexico.

La universitate, l-a cunoscut pe Rubén Sanchez, viitorul ei soţ, cu care a avut doi copii, Diana şi Juan Pablo.

"Am o soră în închisoare", a mărturisit ea într-un interviu în iunie 2023. Acuzată de răpirea a două persoane, sora ei aşteaptă din 2012 procesul în spatele gratiilor. "O iubesc, este sora mea", a adăugat candidata, afirmând că o vizita adesea şi că a avut grijă de cele două fiice ale sale. "Amândouă provenim din acelaşi mediu violent şi complex", a explicat ea.

 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.