A fost nevoie de mai puţin de o oră după decizia din iulie a preşedintelui Joe Biden de a se da la o parte din cursa prezidenţială pentru ca democraţii să înceapă să se ralieze în jurul Kamalei Harris ca noul candidat al partidului lor la alegerile prezidenţiale din 5 noiembrie 2024, relatează BBC.
În timp ce vicepreşedinta SUA - prima femeie în această funcţie - aspiră să fie acum şi prima femeie care deţine funcţia de conducere a ţării, campania sa a reuşit să îi revigoreze pe alegătorii liberali şi să strângă donaţii record.
Dar călătoria ei spre vârful listei democraţilor a fost unică, plină de probleme şi plină de întrebări dificile.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
CUM A AJUNS VICEPREŞEDINTE
În urmă cu cinci ani, Kamala Harris făcea o primă încercare în cursa pentru preşedinţie.
Şi-a început cariera ca procuror districtual - sau procuror principal - pentru comitatul Alameda şi, din 2004 până în 2011, pentru oraşul San Francisco.
Următoarea sa promovare a fost în funcţia de procuror general al Californiei, devenind prima femeie şi prima persoană de culoare aleasă în această funcţie în cel mai populat stat american.
S-a folosit de acest impuls pentru a se lansa cu succes în 2016 în cursa pentru funcţia de viitor senator al Californiei, poziţie din care a atras atenţia cu stilul său de procuror în cadrul audierilor în comisii.
Dar o candidatură prezidenţială în 2020, care a început cu mulţimi mari şi momente de dezbateri importante, a eşuat, deoarece Kamala Harris nu a putut să îşi articuleze ideologia şi platforma politică. Campania sa a murit în mai puţin de un an, iar Biden a fost cel care a readus-o în lumina reflectoarelor naţionale pe femeia acum în vârstă de 60 de ani, adăugând-o pe lista sa ca potenţial vicepreşedinte.
Gil Duran, un fost director de comunicare al Kamalei Harris, numeşte momnentul „o mare răsturnare de situaţie”.
„Mulţi oameni nu credeau că are disciplina şi concentrarea necesare pentru a urca atât de repede la Casa Albă, deşi oamenii ştiau că are ambiţie şi potenţial de vedetă. Întotdeauna a fost clar că avea talent brut”, a spus Duran.
În campania electorală din 2020, ea a afişat înclinaţii de stânga cu privire la imigraţie, drepturile LGBT şi alte probleme, dar s-a confruntat cu atacuri repetate cu privire la trecutul său de procuror.
KAMALA HARRIS LA CASA ALBĂ
Kamala Harris s-a concentrat pe mai multe iniţiative-cheie în timp ce se afla la Casa Albă şi a avut un rol esenţial în multe dintre cele mai apreciate realizări ale administraţiei Biden.
Ea a stabilit un nou record pentru cele mai multe voturi de departajare exprimate de un vicepreşedinte în istoria Senatului, contribuind la adoptarea Legii privind reducerea inflaţiei şi a Planului american de salvare, care a oferit plăţi de stimulare în era Covid şi alte ajutoare.
De asemenea, Biden a invitat-o pe Harris să conducă eforturile de abordare a cauzelor profunde ale migraţiei, în contextul unui aflux record de migranţi fără documente la frontiera dintre SUA şi Mexic.
Aceasta este o problemă pe care oponenţii o indică ca fiind una în care nu a făcut suficiente progrese, iar ea a fost criticată de republicani şi de unii democraţi pentru că a avut nevoie de şase luni pentru a planifica o vizită la frontieră după ce a intrat în funcţie.
Mai recent, Harris a fost persoana de contact a administraţiei pentru a sublinia prejudiciile cauzate de interdicţiile privind avortul după ce Curtea Supremă a anulat în 2022 cauza Roe v Wade, precedentul de jumătate de secol care garanta dreptul la avort.
Bătălia pentru drepturile de reproducere a fost în centrul atenţiei în timpul Convenţiei Democrate din august, aliniindu-se perfect cu un mesaj mobilizator mai larg: libertatea.
În discursul său de deschidere a DNC, cel mai important discurs din cariera sa, Harris i-a criticat pe Trump şi pe republicani ca fiind arhitecţii eforturilor nepopulare de a restricţiona accesul la avort în întreaga ţară.
„Pur şi simplu, şi-au pierdut minţile”, a spus ea, promiţând să restabilească protecţia oferită de cazul Roe.
PROCUROR VERSUS INFRACTOR
Patru ani mai târziu, Kamala Harris se prezintă drept poliţista care va lua măsuri drastice împotriva unui infractor condamnat: Trump.
Dar ea promite, de asemenea, să pună în aplicare o agendă progresistă care să ridice familiile din clasa de mijloc ca a ei. „În întreaga mea carieră, am avut un singur client: oamenii”, a spus ea.
RĂDĂCINI
Kamala Harris s-a născut la 20 octombrie 1964 în Oakland, California, din doi părinţi imigranţi: o mamă de origine indiană şi un tată de origine jamaicană.
În introducerea cărţii sale de memorii din 2019, „The Truths We Hold”, Harris a menţionat că numele ei se pronunţă „comma-la, ca semnul de punctuaţie” şi că înseamnă „floarea de lotus”, un simbol important în cultura indiană.
Tatăl lui Harris, care întâmplător se numeşte Donald, ca şi contracandidatul ei la Casa Albă, a emigrat în Statele Unite din Jamaica pentru a studia economia la Universitatea Berkeley din California. În prezent, este profesor emerit de economie la Stanford.
Mama sa, Shyamala Gopalan Harris, a imigrat în SUA din sudul Indiei la sfârşitul anilor 1950. Şi-a obţinut doctoratul în nutriţie şi endocrinologie la Berkeley şi a devenit o cercetătoare renumită în domeniul cancerului de sân înainte de a deceda în 2009.
Harris scrie că părinţii ei „s-au cunoscut şi s-au îndrăgostit la Berkeley în timp ce participau la mişcarea pentru drepturile civile”, dar cuplul a divorţat mai târziu, când Harris şi sora ei, Maya, erau mici.
Au fost crescute în principal de mama lor singură, iar Kamala Harris vorbeşte adesea despre lecţiile primite.
„A fost dură, curajoasă, o deschizătoare de drumuri în lupta pentru sănătatea femeilor”, a declarat Kamala Harris la Convenţia Democrată. „Ne-a învăţat să nu ne plângem niciodată de nedreptate, ci să facem ceva în privinţa ei”, a adăugat ea.
DUBLA MOŞTENIRE
Kamala Harris a crescut implicată cu precădere în moştenirea sa indiană, însoţindu-şi mama în vizitele în India, dar a spus că mama sa a introdus-o atât pe sora sa mai mică, Maya, cât şi pe ea în cultura comunităţii de culoare din Oakland.
„Mama mea a înţeles foarte bine că creşte două fiice de culoare”, a scris ea în autobiografia sa The Truths We Hold.
„Ştia că patria ei adoptivă ne va vedea pe mine şi pe Maya ca fete de culoare şi era hotărâtă să se asigure că vom deveni femei de culoare încrezătoare şi mândre”, afirmă Kamala Harris.
Rădăcinile şi educaţia ei biracială ar putea să o facă să se implice mai uşor şi să atragă mulţi americani. Acele zone din ţară cu schimbări demografice rapide - schimbări suficiente pentru a modifica politica unei regiuni - o văd ca pe un simbol aspiraţional.
Dar Kamala Harris operează cu uşurinţă şi în comunităţile predominant albe. Primii ei ani au inclus o perioadă în Canada. Când mama sa a acceptat un post de profesor la Universitatea McGill, Kamala şi sora sa mai mică Maya au plecat cu ea, urmând cursurile şcolii din Montreal timp de cinci ani.
Kamala Harris spune că s-a simţit întotdeauna confortabil cu identitatea sa şi se descrie pur şi simplu ca „americancă”.
Ea a declarat pentru Washington Post în 2019 că politicienii nu ar trebui să se încadreze în compartimente din cauza culorii sau originii lor.
„Punctul meu de vedere a fost: Eu sunt cine sunt. Sunt bine cu asta. S-ar putea să fie nevoie să vă daţi voi seama, dar mie îmi convine”, a spus ea.
STUDII ŞI CARIERĂ
În 1982, Harris s-a înscris la Howard University, o universitate istorică a negrilor din inima Washington DC.
Acolo, s-a alăturat Alpha Kappa Alpha, cea mai veche frăţie de culoare din ţară, şi a obţinut o diplomă de licenţă în ştiinţe politice şi economie. Ulterior, va deveni prima absolventă HBCU care va fi aleasă vicepreşedinte.
După terminarea facultăţii, Harris s-a întors în California şi a urmat cursurile Facultăţii de Drept la Universitatea Hastings din California.
Când a decis să urmeze o carieră de procuror în biroul procurorului districtual, Harris spune că ştia că va trebui să îşi apere alegerea în faţa prietenilor şi a familiei.
„America are o istorie profundă şi întunecată de oameni care folosesc puterea procurorului ca instrument al nedreptăţii”, a scris ea în memoriile sale. „Dar am ştiut, de asemenea, că ceea ce era greşit cu sistemul nu trebuia să fie un fapt imuabil. Şi am vrut să fiu o parte din schimbarea acestui lucru”, a explicat ea.
Perioada petrecută la Universitatea Howard, unul dintre cele mai importante colegii şi universităţi istorice pentru oamenii de culoare din ţară, a fost una dintre cele mai pregnante experienţe din viaţa ei.
Lita Rosario-Richardson a cunoscut-o pe Kamala Harris pe când era la Howard, în anii 1980, când studenţii se adunau în campus pentru a discuta despre politică, modă şi bârfe. „Am observat că avea un simţ acut al argumentării”, a spus ea.
S-au apropiat din cauza aptitudinii pentru dezbateri energice cu republicanii din campus, a experienţei lor de a creşte cu mame singure, chiar şi a faptului că amândouă sunt Balanţe. A fost o perioadă formativă şi din punct de vedere politic.
UN RÂS CONTAGIOS ŞI SIMŢUL UMORULUI
De la bun început, după cum atestă prietena sa, Rosario-Richardson, Kamala a arătat abilităţile care i-au permis să fie una dintre puţinele femei care au depăşit bariere.
Spiritul şi umorul fac parte din profilul ei. Într-un videoclip postat pe reţelele sociale în 2020, după ce a câştigat alegerile, ea împărtăşeşte vestea victoriei - cu un râs foarte sincer - cu Joe Biden: „Am reuşit, am reuşit, Joe. Vei fi următorul preşedinte al Statelor Unite!”
Râsul pe care l-a împărtăşit cu preşedintele ales de atunci, când a dat primul telefon important, a fost unul pe care prietena ei l-a recunoscut imediat.
„Întotdeauna a avut acel râs, întotdeauna a avut şi simţul umorului, a avut un simţ al spiritului - chiar şi în contextul unor dezbateri universitare - pentru a transmite idei”, spune Rosario-Richardson.
CARIERA DE PROCUROR
După absolvirea facultăţii de drept, Harris a petrecut trei decenii ca procuror, ocupând funcţia de procuror adjunct al districtului Alameda din Oakland, înainte de a fi aleasă în 2004 procuror al districtului San Francisco.
În 2011, Harris a devenit primul american de culoare, prima femeie şi primul american de origine asiatică ales procuror general al Californiei.
În perioada în care a fost procuror general, Harris l-a cunoscut şi s-a împrietenit cu fiul cel mare al lui Biden, Beau, care a fost, de asemenea, procuror general al statului Delaware.
În timpul campaniei sale prezidenţiale din 2020, dosarul lui Harris în calitate de procuror - şi, ulterior, în calitate de cel mai înalt responsabil cu aplicarea legii din California - a fost analizat cu atenţie, activiştii progresişti şi apărătorii aplicării legii punând la îndoială mai multe decizii pe care le-a luat în funcţie, inclusiv poziţia sa împotriva pedepsei cu moartea.
KAMALA „MOMALA”, FĂURITOARE DE ISTORIE
În 2014, senatoarea de atunci Harris s-a căsătorit cu avocatul Doug Emhoff şi a devenit mama vitregă a celor doi copii ai acestuia, Cole şi Ella.
Doug Emhoff era un fost managing partner la o firmă de avocatură. Cuplul s-a întâlnit la o întâlnire oarbă, iar Harris a glumit ulterior în memoriile sale că angajaţii ei se refereau „la acea perioadă ca fiind D.D. - După Doug”.
Emhoff este primul al doilea gentleman al naţiunii.
Kamala a scris un articol pentru revista Elle în 2019 despre experienţa de a deveni mamă vitregă şi a dezvăluit o poreclă care a ajuns să domine multe titluri care au urmat: „Când Doug şi cu mine ne-am căsătorit, Cole, Ella şi cu mine am fost de acord că nu ne place termenul de 'mamă vitregă'. În schimb, au venit cu numele Momala”.
Împreună cu tatăl lor, Cole şi Ella au fost prezenţi la Convenţia Naţională Democrată din 2024, urcând pe scenă pentru a o sărbători pe Harris şi ceea ce ei numesc „marea şi frumoasa lor familie mixtă”.
Sora ei, Maya, nepoata Meena şi - poate cel mai memorabil - cele două nepoate ale acesteia şi-au făcut şi ele apariţia în Chicago.
CITEȘTE ȘI ALEGERI ÎN SUA. Maya Harris, un strateg discret în umbra surorii saleMulţi susţin că ar trebui să fie văzută şi recunoscută şi ca descendentă a unui alt tip de familie, ca moştenitoare a generaţiilor de activiste de culoare.
Nadia Brown, profesor asociat de ştiinţe politice şi studii afro-americane la Universitatea Purdue, a declarat pentru BBC că Harris calcă pe urmele lui Fannie Lou Hamer, Ella Baker şi Septima Clark, printre altele.
„Ea este continuatoarea unei moşteniri de organizatori de bază, oficiali aleşi şi candidaţi care nu au reuşit, dar care au pavat această cale către Casa Albă”, a spus ea.
HARRIS, CANDIDATĂ LA PREŞEDINŢIA SUA
Cariera sa de la procuror la politician a fost definită de multe premiere: A fost primul senator american de origine indiană din ţară şi prima femeie procuror general din California şi din Asia de Sud. Harris este prima femeie care a devenit vicepreşedintă, precum şi prima persoană de culoare sau asiatică americană care a ocupat această funcţie.
Acum, Harris ar putea fi pe punctul de a deveni prima femeie preşedinte a ţării.
În 2015, Harris a lansat o campanie pentru Senatul SUA, încercând să o înlocuiască pe Barbara Boxer, senator de lungă durată din California.
Atât fostul preşedinte Barack Obama, cât şi vicepreşedintele de atunci Biden i-au susţinut campania, iar Harris avea să scrie mai târziu în memoriile sale că noaptea alegerilor din 2016 a fost „suprarealistă” din multe motive - nu doar pentru că a câştigat.
„Am fost un senator ales al SUA - prima femeie de culoare din statul meu şi a doua din istoria naţiunii care a obţinut această funcţie”, a scris ea.
În timpul mandatului său în Senatul SUA, Harris a făcut parte din Comisia Judiciară a Senatului, precum şi din Comisia Selectată pentru Informaţii, înainte de a-şi lansa candidatura pentru Casa Albă în 2019.
Decizia lui Biden de a o alege ulterior pe Harris drept coechipieră a fost o surpriză pentru unii, dar el avea să o descrie drept „cea mai bună decizie pe care a luat-o”.
La 20 ianuarie 2021, Harris a depus jurământul ca prima femeie, prima de culoare şi primul vicepreşedinte sud-asiatic al ţării. În rolul său de preşedinte al Senatului, potrivit Casei Albe, Harris a stabilit un nou record pentru cele mai multe voturi de departajare exprimate de un vicepreşedinte.
Decizia preşedintelui Joe Biden din iulie de a pune capăt candidaturii sale pentru realegere şi de a o susţine pe vicepreşedinta Kamala Harris ca să-l înlocuiască în campanie a bulversat cursa prezidenţială şi a pus-o din nou în lumina reflectoarelor pe Kamala Harris.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...