Departamentul american al Justiţiei a dezvăluit că a numit un procuror special independent care să continue să ancheteze cu privire la gestionarea investigaţiilor efectuate din 2016 şi până în 2018 cu privire la o eventuală complicitate între Rusia şi echipa de campanie a lui Donald Trump, după plecarea lui Donald Trump de la Casa Albă şi instalarea lui Joe Biden, la 20 ianuarie, relatează AFP.
Secretarul Justiţiei Bill Barr l-a desemnat pe procurorul federal John Durham în acest post, să ancheteze cu privire la anchetatori - între care s-ar putea afla fostul director al poliţiei federale (FBI) James Comey şi fostul procuror special Robert Mueller.
John Durham desfăşura deja o anchetă în dosar în mandatul lui Bill Barr, însă numirea sa procuror special îi va permite să continue investigaţiile după instalarea unui nou secretar al Justiţiei, în urma plecării lui Donald Trump şi instalării la Casa Albă a lui Joe Biden, la 20 ianuarie.
Este dificil, din punct de vedere politic, ca succesorul sau succesoarea lui Barr să pună capăt activităţii lui John Durham.
”VÂNĂTOARE DE VRĂJITOARE”
Bill Barr a făcut această numire la 19 octombrie - însă se pare că nu a anunţat-o pentru a nu influenţa alegerie prezidenţiale de la 3 noiembrie.
Actualul secretar al Justiţiei l-a ales pe John Durham, în aprilie 2019, să ancheteze cu privire la acuzaţii - formulate în principal de către Donald Trump -, potrivit cărora ancheta rusă a fost o ”vânătoare de vrăjitoare” care viza să-i saboteze administraţia.
Însă, până în prezent, John Durham a întocmit doar un singur dosar - împotriva avocatului FBI care a modificat un e-mail în documente de puse în vederea obţinerii autorizaţiei de a pune un membru al echipei de campanie din 2016 a lui Donald Trump sub ascultare.
Atunci când l-a numit pe John Durham la 19 octombrie, Bill Barr anunţa că ancheta acestuia ”s-a transformat în anchetă penală, care rămâne în curs”.
Ancheta FBI a fost lansată în iulie 2016, iar cea a lui Robert Mueller a început în mai 2017.
Ambele anchete s-au concentrat, în paralel, asupra unei piratări ruse şi manipulării pe reţele de socializare în favoarea lui Donald Trump,în alegerile din 2016 şi asupra unor contacte între echipa de campnaie de atunci a miliardarului republican şi Moscova.
Şase membri ai anturajului lui Trump, mai mult sau mai puţin apropiaţi acestuia, au fost inculpaţi sau condamnaţi în urma anchetei ruse.
Robert Mueller nu a găsit probe cu privire la o complicitate penală între Rusia şi echipa de campanie din 2016 a locatarului Casei Albe.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...