Preşedintele american Joe Biden a declarat, duminică, că este de părere că gruparea militantă Hamas trebuie eliminată, dar ar trebui să existe o cale către un stat palestinian, după ce înalţi oficiali americani au avertizat că războiul dintre Israel şi Hamas ar putea escalada, relatează Reuters.
Biden nu crede că trupele americane ar fi necesare pe teren, deoarece Israelul are una dintre "cele mai bune forţe de luptă", chiar dacă navele de război americane s-au îndreptat spre zonă pe fondul confruntărilor tot mai dese de la graniţa de nord a Israelului cu Libanul.
Israelul a declanşat o campanie aprigă de bombardamente asupra Fâşiei Gaza ca ripostă la atacurile fără precedent comise de Hamas în urmă cu opt zile, în care au fost ucişi aproximativ 1.300 de israelieni, majoritatea civili.
Întrebat dacă este de părere că Hamas trebuie eliminat în totalitate, Biden a răspuns: "Da, aşa cred. Dar trebuie să existe o autoritate palestiniană. Trebuie să existe o cale către un stat palestinian", a spus el într-un interviu difuzat duminică de CBS 60 Minutes.
Preşedintele american a avertizat că ar fi o greşeală ca Israelul să ocupe Gaza, dar că "eliminarea" Hezbollah şi Hamas este "o cerinţă necesară". El a spus că "ar fi o greşeală să ... pentru Israel să ocupe ... Gaza din nou".
Israelul a capturat şi a ocupat Cisiordania, Gaza şi Ierusalimul de Est în războiul din 1967 din Orientul Mijlociu. Acesta şi-a retras coloniştii şi trupele din Gaza în 2005, înainte de preluarea Fâşiei de către Hamas în 2007.
Conflictul a dus la o creştere a tensiunilor.
"Există riscul unei escaladări a acestui conflict, al deschiderii unui al doilea front în nord şi, bineînţeles, al implicării Iranului", a declarat consilierul pe probleme de securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan, pentru CBS.
Autorităţile din Gaza spun că peste 2.670 de persoane au fost ucise acolo, dintre care un sfert sunt copii. Se aşteaptă ca numărul victimelor să crească pe măsură ce Israelul se pregăteşte pentru un asalt terestru asupra enclavei mici şi dens populate, care ar putea începe în câteva zile.
Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a anunţat dislocarea unui al doilea portavion, sâmbătă târziu, numind-o un semn al "hotărârii noastre de a descuraja orice stat sau actor non-statal care încearcă să escaladeze acest război".
Portavionul Dwight Eisenhower se va alătura unei flote mici, care include masivul portavion Gerald R. Ford, în estul Mediteranei.
"Iranul este elefantul din încăpere", a declarat un oficial american informat despre situaţie în legătură cu creşterea prezenţei militare. "Portavioanele sunt însoţite de nave de război şi avioane de atac. Se depun toate eforturile pentru a împiedica ca acest lucru să devină un conflict regional."
Biden a declarat că mesajul său către Iran este să nu escaladeze conflictul.
Ministrul iranian de externe Hossein Amirabdollahian a avertizat, duminică, că ţara sa ar putea acţiona, declarând pentru al Jazeera că a transmis un mesaj oficialilor israelieni că "dacă nu încetează atrocităţile din Gaza, Iranul nu poate rămâne un simplu observator".
"Dacă amploarea războiului se extinde, daune semnificative vor fi aplicate şi Americii", a avertizat el.
Biden a declarat pentru CBS că ameninţarea terorismului în SUA a crescut din cauza tulburărilor tot mai mari din Orientul Mijlociu. Cu toate acestea, el a precizat că SUA se pot ocupa de războaiele din Israel şi Ucraina şi îşi pot menţine "apărarea internaţională".
Violenţele de la graniţa de nord a Israelului se intensifică deja. Luptătorii Hezbollah din Liban, susţinuţi de Iran, au lansat duminică atacuri asupra posturilor armatei israeliene şi asupra unui sat de la graniţa de nord; Israelul a ripostat cu atacuri în Liban.
Statele Unite îndeamnă Israelul să îşi amâne ofensiva terestră pentru a permite eforturile umanitare pentru locuitorii din Gaza blocaţi în zonă, au declarat mai mulţi oficiali americani.
Sullivan a discutat despre un nou pachet de arme pentru Israel şi Ucraina, care ar fi "semnificativ mai mare" decât cele 2 miliarde de dolari raportate anterior. El a declarat pentru CBS că Biden a planificat discuţii intense cu privire la acest pachet în această săptămână cu Congresul american, care a fost împiedicat de dificultăţile întâmpinate de republicani în alegerea unui nou preşedinte al Camerei Reprezentanţilor.
Liderul majorităţii din Senat, Chuck Schumer, care a vorbit duminică la Tel Aviv, a declarat că Senatul american ar putea acţiona primul pentru a aproba mai multe fonduri pentru Israel. "Nu aşteptăm Camera (Reprezentanţilor)", a spus el.
Senatorul republican Lindsey Graham a declarat că se va deplasa în regiune împreună cu alţi senatori în zilele următoare pentru a promova continuarea negocierilor între Arabia Saudită şi Israel.
Graham a declarat că intenţionează să introducă un proiect de lege care "ar permite o acţiune militară a Statelor Unite împreună cu Israelul pentru a scoate Iranul din afacerile cu petrol" dacă Iranul atacă Israelul.
CRIZĂ UMANITARĂ
Oficialii guvernamentali americani au declarat, de asemenea, că se mobilizează pentru a ajuta la atenuarea crizei umanitare din Gaza, anticipând o ofensivă terestră brutală.
Oficialii israelieni au precizat că nu va fi o campanie uşoară sau rapidă. Se confruntă cu provocarea că zeci de ostatici capturaţi de Hamas la 7 octombrie ar putea fi acum ţinuţi într-un labirint de tuneluri subterane, pe care soldaţii săi trebuie să le cureţe pentru a distruge Hamas.
Biden, într-un mesaj postat pe X, fostul Twitter, a spus: "Nu trebuie să pierdem din vedere faptul că majoritatea covârşitoare a palestinienilor nu au avut nimic de-a face cu atacurile îngrozitoare ale Hamas şi că suferă din cauza lor".
Statele Unite l-au numit pe fostul ambasador în Turcia, David Satterfield, ca trimis special pentru problemele umanitare din Orientul Mijlociu. Accentul său va fi pus pe "promovarea siguranţei civililor", a precizat Departamentul de Stat.
"Facem presiuni asupra Israelului pentru a amâna orice acţiune pe teren", a declarat un oficial american informat despre situaţie. Întrebat direct dacă SUA presează Israelul să amâne războiul terestru pentru civili, Sullivan a declarat pentru NBC că "nu intervenim în planificarea lor militară şi nici nu încercăm să le dăm instrucţiuni...".
Cu toate acestea, a adăugat el, SUA îi spun Israelului că orice acţiune ar trebui să respecte legea războiului şi că "civilii ar trebui să aibă o şansă reală de a ajunge în siguranţă".
Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat duminică faptul că punctul de trecere a frontierei din Gaza, controlat de Egipt, se va redeschide, iar SUA colaborează cu Egiptul, Israelul şi Naţiunile Unite pentru a obţine asistenţă prin acesta.
Sute de tone de ajutoare din mai multe ţări sunt blocate de câteva zile în peninsula egipteană Sinai, în aşteptarea unui acord privind livrarea lor în siguranţă în Gaza şi evacuarea unor deţinători de paşapoarte străine prin punctul de trecere Rafah.
Sullivan a declarat pentru NBC: "Până acum, nu am reuşit să facem să treacă cetăţenii americani prin punctul de trecere a frontierei şi nu ştiu ca altcineva să poată ieşi în acest moment".
El a adăugat că a vrut să se asigure că populaţia civilă rămasă în Gaza are acces la alimente, apă şi adăposturi sigure, iar într-un interviu acordat CNN a spus că oficialii israelieni au "redeschis recent conducta de apă în sudul Gaza".
Senatorul republican Lindsey Graham a declarat pentru Reuters că asaltul Israelului asupra Gaza va fi sângeros.
"Mă aştept la un război urban pe steroizi", a spus el. "Vor exista voci din partea comunităţii internaţionale ca Israelul să se retragă, dar cred că este imperativ să dăm Israelului timpul şi spaţiul necesar pentru a distruge Hamas".
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.