Preşedintele american Joe Biden i-a îndemnat marţi pe republicanii din Camera Reprezentanţilor să se detaşeze de predecesorul său Donald Trump şi a condamnat declaraţii recente ”idioate” şi ”nedemne” ale rivalului său referitoare la NATO, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Preşedintele democrat i-a avertizat pe congresmenii conservatori că ”istoria va fi martoră” în cazul în care decid să torpileze un ajutor destinat Ucrainei, pe care Senatul, Camera inferioară a Congresului, tocmai l-a aprobat.

”Le spun republicanilor din Camera (Reprezentanţilor): trebuie să alegeţi. Veţi apăra libertatea sau veţi lua partea terorii şi tiraniei? Veţi fi cu Ucraina sau cu Putin? Veţi alege America sau pe Trump?”. a declarat el într-o scurtă alocuţiune la Casa Albă.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Senatul american a validat marţi o nouă anvelopă în valoare de 95 de miliarde de dolari destinată Ucrainei, Israelului şi Taiwanului, însă adoptarea acesteia depinde de susţinătorii fostului preşedinte republican în Camera inferioară a Congresului, care refuză să examineze textul în această formă.

În plin an electoral, această problemă s-a transformat într-o încleştare între Joe Biden şi Donald Trump, doi candidaţi care ar urma să se înfrunte din nou în alegerile prezidenţiale de la 5 noiembrie.

”IDIOT, NEDEMN, PERICULOS, ANTIAMERICAN”

Democratul în vârstă de 81 de ani a atacat, în această alocuţiune, marţi, declaraţii recente ale predecesorului său despre NATO.

Sâmbătă, fostul preşedinte a declarat că ”va încuraja” Rusia să atace state membre NATO, dacă acestea nu-şi plăteasc partea.

”Este idiot, este nedemn, este periculos, este antiamerican”, a înşirat Joe Biden.

”El crede că (NATO) este un sistem de racket. El nu înţelege că NATO se bazează pe principiile fundamentale ale libertăţii, securităţii şi suveranităţii”, a continuat Joe Biden.

”Pentru Trump, principiile nu contează, totul se târguieşte”, a declarat şeful statului american.

VAL DE CRITICI

Partidul Republican s-a pliat deja, gata de luptă, în spatele fostului preşedinte.

În Senat, majoritar democrat, mai mulţi republicani au votat în favoarea ajutării Ucrainei, permiţând adoptarea textului cu o majoritate calificată.

Însă lucrurile stau cu totul altfel în Camera Reprezentanţilor, majoritar republicană.

Preşedintele camerei, Mike Johnson, un aliat loial al lui Donald trump, refuză să examineze textul.

”Securitatea naţională începe cu securitatea la frontieră”, a declart el marţi.

Republicanii cer ca ajutorul destinat Ucrainei să fie cuplat cu o însăsprire politicii imigraţiei, în contextul unui număr-record de sosiri la frontiera cu Mexicul.

Un text de compromis în acest sens a fost prezentat recent în Senat. Însă conservatorii l-au respins până la urmă, apreciind că nu era suficient de ferm.

Este dificil să nu se observe influenţa lui Donald Trump în această respingere. Miliardarul, care a făcut din imigraţia clandestină o temă majoră a campaniei electorale, nu intenţionează să-i acorde o victorie politică lui Joe Biden în acest subiect.

”CUM A SUGERAT TRUMP”

Adoptarea textului în Senat a fost salutată marţi de către preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, care s-a declarat ”recunoscător” senatorilor americani.

”Nouă, în Ucraina, continuarea ajutorului american ne permite să salvăm vieţi de oameni de teroarea rusă” în timp ce ”luptăm pentru libertate şi democraţie”, a scris el pe X.

De acest text negociat în Congres depinde în fapt reluarea asistenţei militare a Ucrainei, întreruptă la sfârşitul lui decembrie.

Democraţii sunt, în imensa lor majoritate, favorabili acestei reluări.

Republicanii sunt împărţiţi între adepţi duri ai intervenţionismului, proucraineni şi locotenenţi ai lui Trump, izolaţionişti.

Într-o ilustrare, între multe altele, a influenţei zdrobitoare a candidatului republican în Congres, senatorul Lindsey Graham, până acum unul dintre primii susţinători republicani ai ajutării Ucrainei, a anunţat că se opune, până la urmă, adoptării noii tranşe de ajutor şi că preferă, în schimbul acesteia, un sistem de împrumuturi, ”aşa cum a sugerat preşedintele Trump”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.