Preşedintele Joe Biden nu va fi acuzat penal pentru că a luat cu el documente cu informaţii clasificate despre probleme de securitate naţională atunci când a părăsit postul de vicepreşedinte, în 2017, a decis procurorul special care s-a ocupat de acest caz, într-un raport publicat joi, relatează Reuters.
Procurorul special Robert Hur a explicat că a decis să nu formuleze acuzaţii penale, deoarece Biden a cooperat cu ancheta sa şi s-ar dovedi probabil un acuzat cu o atitudine cooperantă la proces, fiind conştient că a greşit.
"Am luat în considerare faptul că, la proces, domnul Biden s-ar prezenta probabil în faţa unui juriu, aşa cum a făcut-o în timpul interviului nostru cu el, ca fiind un om în vârstă agreabil, bine intenţionat, dar cu o memorie slabă", a scris Hur.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Procurorul spune că Biden nu s-ar confrunta cu acuzaţii, nici dacă s-ar face abstracţie de politica de lungă durată a Departamentului de Justiţie de a nu fi inculpat un preşedinte în exerciţiu.
Însă raportul ar putea provoca o nouă jenă pentru Joe Biden, în vârstă de 81 de ani, în timp ce preşedintele încearcă să-şi convingă alegătorii că nu este prea bătrân pentru a mai exercita încă un mandat de patru ani. Biden a încercat, de asemenea, să se pună în contrast cu Trump în probleme de etică personală şi de securitate naţională.
Hur a scris în raport că memoria lui Biden a fost "semnificativ limitată" atunci când a fost interogat de membrii echipei sale de investigatori.
Robert Hur, care a ocupat funcţii de conducere în Departamentul de Justiţie în timpul administraţiei Trump, a fost numit în ianuarie 2023 pentru a superviza ancheta referitoare la Biden. Procurorul general Merrick Garland, care a fost numit de Biden, l-a pus pe Hur la conducerea investigaţiei pentru a conferi anchetei un anumit grad de independenţă faţă de conducerea Departamentului de Justiţie.
Anchetatorii lui Hur l-au intervievat pe Biden în octombrie, în cadrul anchetei sale. Casa Albă a declarat că Biden şi echipa sa au cooperat cu ancheta.
CE A DESCOPERIT PROCURORUL SPECIAL
Ancheta a constatat că Biden a luat de la Casa Albă documente cu informaţii clasificate despre războiul american din Afganistan şi despre alte chestiuni de securitate naţională, inclusiv un memoriu scris de mână către preşedintele de atunci, Barack Obama, în 2009, în care erau aduse argumente împotriva unei sporiri planificate a trupelor în Afganistan, precum şi note scrise de mână legate de şedinţe de informare a serviciilor de informaţii şi întâlniri de securitate naţională, se arată în raportul lui Robert Hur.
Biden i-a spus unui scriitor care lucra la memoriile sale, în timpul unei discuţii avute în februarie 2017 într-o casă pe care o închiriase în Virginia, că "tocmai a găsit toate lucrurile clasificate la parter", potrivit raportului. Procurorul special spune că această conversaţie a fost baza "cea mai solidă" pentru acuzaţiile împotriva lui Biden. Dar Hur notează că este posibil ca documentele să fi fost duse în casa lui Biden în timp ce acesta era vicepreşedinte, când avea autoritatea de a deţine astfel de documente.
Membrii echipei juridice a lui Biden au găsit documentele clasificate în biroul pe care Biden îl avea la un grup de reflecţie din Washington, precum şi la reşedinţa sa personală din Wilmington, Delaware.
Un avocat al lui Biden a apărat modul în care acesta a gestionat documentele. "Aşa cum recunoaşte raportul procurorului special, preşedintele a cooperat pe deplin, din prima zi", a declarat Richard Sauber, avocatul preşedintelui. "Echipa sa s-a autosesizat cu promptitudine cu privire la documentele clasificate care au fost găsite pentru a se asigura că aceste documente au fost imediat returnate guvernului, deoarece preşedintele ştie că acolo le este locul", a arătat el.
DE CE CAZUL LUI TRUMP ESTE DIFERIT
Pe de altă parte, fostul preşedinte Donald Trump se confruntă cu 40 de capete de acuzare pentru că a păstrat documente de securitate naţională extrem de sensibile în staţiunea sa din Florida, după ce a părăsit funcţia în 2021, dar şi pentru că a obstrucţionat eforturile guvernului american de a le recupera.
Deşi cele două cazuri au asemănări, există şi unele diferenţe notabile.
Casa Albă a declarat că avocaţii lui Biden au găsit un număr mic de documente clasificate şi le-au predat imediat după ce au fost descoperite.
Trump s-a împotrivit să facă acest lucru până când o percheziţie a FBI din 2022 a scos la iveală aproximativ 100 de documente clasificate la Mar-a-Lago, ceea ce a dus la acuzaţii de obstrucţionare a justiţiei împotriva lui Trump şi a doi angajaţi de la complexul său din Florida.
Pe de altă parte, decizia lui Robert Hur de a nu formula acuzaţii penale împotriva lui Biden este susceptibilă de a alimenta acuzaţiile de dublu standard din partea lui Donald Trump şi a aliaţilor săi republicani.
Trump a fost acuzat după ce procurorii au declarat că a refuzat timp de luni de zile să predea cutiile cu dosare prezidenţiale pe care le luase în complexul său de la Mar-a-Lago şi a luat măsuri pentru a ascunde documentele după ce guvernul american a cerut returnarea lor. O percheziţie a FBI în august 2022 a scos la iveală peste 100 de documente clasificate pe proprietate.
Trump a pledat nevinovat şi i-a acuzat pe procurori de motivaţii politice. Un proces este programat pentru luna mai, dar este posibil să fie amânat.
Avocaţii lui Biden au declarat că au notificat Arhivele Naţionale după ce au găsit un "număr mic" de documente clasificate în biroul său de la Penn Biden Center for Diplomacy and Global Engagement în noiembrie 2022, ceea ce a determinat o anchetă federală. Documente suplimentare au fost găsite ulterior într-un garaj şi într-o bibliotecă din casa lui Biden din Delaware şi au fost predate Departamentului de Justiţie.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.