Biroul preşedintelui francez Emmanuel Macron a acumulat o depăşire bugetară de mai multe milioane de euro anul trecut, cheltuind, de pildă, pe o cină fastuoasă cu homar pentru Regele Charles al Marii Britanii şi pe alte banchete de stat, a declarat biroul public de audit, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Veştile despre cheltuielile Preşedinţiei vin în contradicţie cu mesajul guvernului demisionar potrivit căruia Franţa nu îşi poate permite nivelul actual al cheltuielilor publice, unul dintre cele mai ridicate din lume în raport cu mărimea economiei.

În septembrie anul trecut, preşedintele Emmanuel Macron le-a oferit Regelui Charles şi soţiei sale, Regina Camilla, homar albastru, carne de pasăre franceză Bresse cu ciuperci gratinate şi o selecţie de brânzeturi franceze şi engleze în timpul dineului de stat din faimoasa Sală a Oglinzilor a Palatului Versailles din secolul al XVII-lea. Această cină a costat statul francez 475 000 de euro, inclusiv 166.000 de euro doar pentru catering, a declarat luni Curtea de Conturi într-un raport privind finanţele preşedinţiei franceze.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed, ARB
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank, ACUE

Dornic să convingă New Delhi să cumpere mai multe submarine şi avioane de luptă franceze, Macron a organizat, de asemenea, un dineu de stat în onoarea premierului indian Narendra Modi la Luvru, în iulie 2023, care a costat 412.000 de euro, a declarat auditorul.

Banchetele organizate la Palatul Elysee costă mult mai puţin, a constatat auditul, menţionând că un dineu de stat cu preşedintele chinez Xi Jinping, în mai, a costat doar 138.000 de euro.

Auditorul a ridicat, de asemenea, semne de alarmă cu privire la costul în creştere al călătoriilor prezidenţiale în străinătate, inclusiv utilizarea tot mai frecventă a unui Airbus A330 pentru zborurile internaţionale, la un cost de peste 23.000 de euro pe oră.

Ca urmare a creşterii cheltuielilor pentru recepţiile de stat şi călătoriile oficiale, costurile Preşedinţiei au crescut cu 6,5% anul trecut, ajungând la 117,2 milioane de euro, ceea ce a lăsat un deficit bugetar de 8,3 milioane de euro, a declarat Curtea de Conturi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.