Ministerul Apărării din Azerbaidjan a declarat sâmbătă că forţele armene au tras asupra trupelor sale în timpul nopţii şi că unităţile armatei azere au luat "măsuri de represalii", relatează Reuters.
Ministerul Apărării din Azerbaidjan susţine că unităţile armene au deschis focul cu arme de calibru mic asupra soldaţilor azeri în Sadarak, în nordul Nahcivanului, o enclavă a Azerbaidjanului care se învecinează cu Armenia, Turcia şi Iran.
Comunicatul ministerului nu precizează dacă există victime.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Reuters precizează că nu a putut verifica în mod independent incidentul raportat, care a avut loc pe fondul creşterii tensiunilor dintre Armenia şi Azerbaidjan în ultimele zile.
Guvernul armean şi presa de stat au declarat că prim-ministrul armean Nikol Paşinian a avut sâmbătă convorbiri telefonice cu liderii Franţei, Germaniei şi Iranului şi cu secretarul de stat american Antony Blinken.
Paşinian le-a spus lui Blinken şi preşedintelui iranian Ebrahim Raisi că tensiunile cresc la graniţă şi că Azerbaidjanul îşi concentrează trupele în jurul enclavei Nagorno-Karabah, populată majoritar de armeni. Baku a negat însă acest lucru.
Guvernul a mai declarat că Paşinian le-a spus lui Blinken şi Raisi că este pregătit să organizeze o întâlnire urgentă cu preşedintele azer Ilham Aliev pentru a reduce tensiunile.
Agenţia de ştiri de stat Armenpress a informat că Paşinian a avut convorbiri similare cu preşedintele francez Emmanuel Macron şi cu cancelarul german Olaf Scholz.
Între timp, Azerbaidjanul a denunţat organizarea, sâmbătă, a alegerilor prezidenţiale în Nagorno-Karabah, un teritoriu recunoscut internaţional ca parte a Azerbaidjanului, dar populat de aproximativ 120.000 de etnici armeni.
Nagorno-Karabah şi-a stabilit independenţa de facto în urma unui război la începutul anilor 1990, după prăbuşirea Uniunii Sovietice, dar Azerbaidjanul a recucerit porţiuni semnificative de teritoriu în cel mai recent război cu Armenia, în 2020.
Ministerul de Externe al Azerbaidjanului numeşte conducerea etnică armeană din Karabah un "regim separatist marionetă" şi a declarat într-un comunicat că votul a fost ilegal.
"Republica Azerbaidjan va contracara în mod hotărât ameninţările la adresa suveranităţii şi integrităţii sale teritoriale în cadrul graniţelor sale recunoscute la nivel internaţional", se arată în comunicatul MAE azer. "Singura modalitate de a obţine pacea şi stabilitatea în regiune este retragerea necondiţionată şi completă a forţelor armate armene din regiunea Karabah din Azerbaidjan şi desfiinţarea regimului marionetă", adaugă comunicatul.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.