Protestele au continuat sâmbătă la universităţile iraniene şi în unele oraşe, în timp ce liderul suprem, ayatollahul Ali Khamenei, a avertizat că ”duşmanii” ţării ar putea încerca să mobilizeze muncitorii după ce nu au reuşit să răstoarne guvernul islamic în mai bine de două luni de zile de proteste, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

În unele dintre cele mai îndrăzneţe provocări pentru liderii clericali ai Iranului din ultimele decenii, protestele au luat avânt, frustrând autorităţile care au acuzat inamicii străini ai Iranului şi agenţii lor pentru orchestrarea tulburărilor.

"Până la această oră, slavă Domnului, duşmanii au fost învinşi. Dar duşmanii au un nou truc în fiecare zi şi, odată cu înfrângerea de astăzi, pot viza diferite clase, precum muncitorii şi femeile", a declarat Khamenei , citat de televiziunea de stat.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Femeile şi studenţii au jucat un rol proeminent în demonstraţiile de stradă anti-guvernamentale, fluturând şi arzând eşarfe pentru a denunţa codul vestimentar islamic strict al Iranului pentru femei.

Valul de tulburări a izbucnit în septembrie, după ce tânara kurd-iraniană Mahsa Amini a murit în custodia poliţiei de moralitate a ţării, după ce a fost arestată pentru că purta haine considerate ”nepotrivite”.

Protestele s-au extins în sectorul vital al energiei luna trecută, dar demonstraţiile muncitorilor, care au abordat parţial cererile legate de salariu şi condiţiile de muncă, au fost limitate.

În 1979, o combinaţie de proteste în masă şi greve ale muncitorilor din sectorul petrolului şi ale comercianţilor din bazaruri au ajutat la aducerea la putere a clericilor, în revoluţia islamică din Iran.

Sâmbătă, agenţia de presă activistă HRANA a declarat că au loc greve şi proteste în două duzini de campusuri din capitală, Teheran, şi în oraşe mari, inclusiv Isfahan, Tabriz şi Shiraz, cu sloganuri precum ”Libertate, libertate, libertate”.

Grupul pentru drepturile kurde Hengaw a postat videoclipuri care pretind că forţele de securitate trag în protestatari în oraşul Divandarreh, ucigând un om.

Reuters nu a putut verifica videoclipurile.

Agenţia oficială de ştiri IRNA a declarat că protestatarii au deteriorat casa unui cleric din Divandarreh, şi biroul unui membru al parlamentului local, adăugând că două persoane ar fi putut fi ucise în violenţă.

Videoclipurile postate pe reţelele de socializare pretindeau să arate proteste într-un număr de oraşe din vestul, nord-vestul şi centrul Iranului, unele în timpul funeraliilor organizate pentru demonstranţii decedaţi.

Protestele au ajuns şi în comunităţi mai mici. În Murmuri, un oraş din sud-vest cu 3.500 de locuitori, guvernatorul local a declarat pentru IRNA că aproximativ 150 de protestatari au incendiat clădiri guvernamentale, bănci şi un oficiu poştal, înainte ca forţele de securitate să restabilească ordinea.

HRANA a afirmat că 402 de protestatari au fost ucişi în timpul tulburărilor de vineri, inclusiv 58 de minori. Aproximativ 54 de membri ai forţelor de securitate au fost, de asemenea, ucişi, a adăugat aceasta.

Peste 16.800 de persoane au fost arestate, se arată în comunicat.

Presa de stat a relatat luna trecută că peste 46 de membri ai forţelor de securitate, inclusiv din poliţie, au fost ucişi.

Oficialii guvernamentali nu au furnizat o estimare a unui număr mai mare de decese.

Sâmbătă, televiziunea de stat a arătat că mii de oameni au participat la cel puţin patru funeralii sponsorizate de stat pentru trei membri Basij, un colonel de poliţie, un student la seminar şi un poliţist de frontieră, ucişi în timpul recentelor tulburări.

Justiţia iraniană a condamnat cinci protestatari la moarte şi a declarat că va judeca peste 2.000 de persoane inculpate pentru tulburări, intensificând eforturile de a zdrobi demonstraţiile din ultimele săptămâni.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.