Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, a suferit un mini-accident vascular cerebral în data de 27 octombrie, în prima zi a audierilor la apelul de la Înalta Curte, a anunţat logodnica bărbatului, Stella Moris, în social media.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

“El are nevoie să fie eliberat. Acum”, a scris Moris.

Assagne a suferit un atac ischemic tranzitoriu în închisoarea de maximă securitate Belmarsh, de lângă Londra, în timp ce era audiat prin legătură video de Înalta Curte.

Un atac ischemic tranzitoriu, întreruperea temporară a fluxului sancvin către creier, poate reprezenta un avertisment pentru un accident vascular cerebral. În cazul celor care suferă un astfel de atac, riscul de accident vascular cerebral este foarte mare în perioada imediat următoare.

După incident, lui Assange i s-a făcut un RMN şi bărbatul este acum sub tratament pentru prevenirea AVC.

“Julian are probleme şi mă tem că acest mini-accident vascular cerebral ar putea fi precursorul unui atac mai grav. Este o problemă care trebuie rezolvată urgent. Uitaţi-vă ce se întâmplă cu animalele ţinute în cuşcă la Grădina Zoologică. Viaţa lor este mai scurtă. Asta i se întâmplă lui Julian. Procesele nesfârşite sunt extrem de stresante”, a declarat Stella Moris, potrivit Daily Mail.

Ea a menţionat că Assange este ţinut perioade îndelungate în celulă şi nu are de ajuns aer proaspăt şi lumină naturală, dar nici o dietă adecvată şi stimulii de care are nevoie.

Vineri, Înalta Curte de la Londra a anulat, în apel, refuzul extrădării către Statele Unite a fondatorului Wikileaks Julian Assange, pe care Washingtonul vrea să-l judece cu privire la cea mai mare divulgare de documente din istoria americană.

În hotărârea sa de vineri, Înalta Curte apreciază că Statele Unite au furnizat asigurări cu privire la tratamentul rezervat fondatorului WikiLeaks în cazul unei extrădări, răspunzând astfel îngrijorărilor judecătoarei din prima instanţă.

În ianuarie, judecătoarea britancă Vanessa Baraitser a respins cererea americană de extrădare insistând asupra riscului la adresa sănătăţii mentale a lui Julian Assange.

Condiţiile încarcerării în Statele Unite ar fi, în opinia sa, prea dificile.

Statele Unite îi repoşează lui Julian Assange faptul că a difuzat, începând dn 2010, peste 700 000 de documente clasificate cu privire la activităţi militare şi diplomatice americane, mai ales în Irak şi Afganistan.

Inculpat cu privire la spionaj, Assange riscă până la 175 de ani de închisoare într-un dosar care reprezintă, potrivit susţinătorilor săi, un atac extrem de grav la adresa libertăţii presei.

Încarcerat într-o închisoare de înaltă securitate de lângă Londra, Julian Assange a fost arestat de către poliţia britanică în aprilie 2019, după ce a stat şapte ani închis în Ambasada Ecuadorului, unde s-a refugiat pe când era eliberat pe cauţiune.

El se temea atunci de o extrădare către Statele Unite sau Suedia, unde era inculpat cu privire la viol, acuzaţii abandonate între timp.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.