Regiunea Asia-Pacific nu ar trebui să devină o arenă pentru ”lupta dintre marile puteri”, a declarat preşedintele chinez Xi Jinping înainte de summitul APEC, avertizând împotriva tensiunilor unui război rece într-o regiune care reprezintă nucleul competiţiei dintre Beijing şi Washington, relatează The Guardian.
Declaraţiile lui Xi de joi au venit înaintea summitului de vineri pentru Cooperarea Economică Asia-Pacific (Apec) de la Bangkok şi au fost o aparentă referire la eforturile SUA şi a aliaţilor şi partenerilor regionali de a reduce influenţa economică şi militară coercitivă în creştere a Chinei în regiune.
”Nicio încercare de a porni un nou război rece nu va fi permisă vreodată de oamenii noştri sau de vremurile noastre”, a spus Xi.
”Ar trebui să urmăm o cale de deschidere şi incluziune”, a adăugat el, subliniind că regiunea nu ar trebui să se transforme într-o ”arenă pentru lupta dintre marile puteri”.
”Unilateralismul şi protecţionismul ar trebui respinse de toţi, orice încercare de politizare şi armonizare a relaţiilor economice şi comerciale ar trebui, de asemenea, respinsă de toţi”, a mai precizat liderul chinez.
Relaţiile dintre cele mai mari două economii ale lumii au devenit tot mai tensionate în ultimii ani din cauza unor probleme precum impozitele, problema Taiwanului, furtul de proprietate intelectuală, eliminarea autonomiei Hong Kong-ului şi disputele teritoriale cu privire la Marea Chinei de Sud.
Un înalt oficial american a declarat că vicepreşedinta SUA, Kamala Harris, va vizita marţi insulele filipineze Palawan, în extremitatea disputată a Mării Chinei de Sud.
Harris va deveni astfel cel mai înalt oficial american care vizitează lanţul de insule adiacente Insulelor Spratly. China a deminat fundul mării pentru a construi porturi şi piste de aterizare pe Spratlys, părţi din care sunt revendicate şi de Brunei, Malaysia, Filipine, Taiwan şi Vietnam.
Xi i-a spus omologului filipinez Ferdinand Marcos Jr, la o întâlnire la Bangkok, că puterea legăturilor bilaterale depinde de relaţiile stabile pe mare, a relatat postul chinez CCTV, referindu-se la disputele din zona Mării Chinei de Sud.
Harris va vizita Palawan după ce va participa la întâlnirea Apec, care urmează unei serii de summituri regionale dominate până acum de tensiunea geopolitică cauzată de războiul din Ucraina.
La reuniunea G20 de la Bali, ţările au adoptat în unanimitate o declaraţie prin care majoritatea membrilor au condamnat războiul din Ucraina, dar unele state au avut o altă perspectivă a conflictului. Indonezia, gazda summitului, a precizat că războiul a fost cea mai controversată problemă.
Rusia este membră atât a G20, cât şi a APEC, dar preşedintele Vladimir Putin nu a luat parte la summituri. Prim-vicepremierul Andrei Belousov îl va reprezenta pe Putin la Apec.
Gazda APEC, Thailanda, a anunţat joi că liderii care participă ar trebui ”să se ridice deasupra diferenţelor”.
Ministrul thailandez de Externe, Don Pramudwinai, a declarat că întâlnirea blocului format din 21 de membri ”are loc într-un moment crucial”, lumea confruntându-se cu riscuri multiple.
”Mentalitatea anulării... pătrunde în fiecare conversaţie şi acţiune (şi) face ca orice compromis să pară imposibil. De aceea APEC. anul acesta, trebuie să depăşească aceste provocări şi să ofere speranţă lumii în general”, a afirmat Pramudwinai într-o declaraţie după o întâlnire a miniştrilor de externe ai blocului înaintea summitului principal.
Xi a avut un summit rar cu premierul japonez Fumio Kishida în timp ce se afla la Bangkok, aceasta fiind prima întâlnire dintre liderii celor două ţări din aproape trei ani, după care Kishida a spus că şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la pacea în strâmtoarea Taiwan.
Kishida şi Xi au promis că vor redeschide dialogul între oficialii diplomatici şi vor comunica îndeaproape, iar ambii lideri sunt de acord că Rusia nu trebuie să folosească armele nucleare în Ucraina. Kishida a refuzat să spună ce opinia lui Xi cu privire la această problemă.
Potrivit CCTV din China, Xi i-a transmis lui Kishida că problema Taiwanului implică fundamentul politic al legăturilor dintre cele două ţări, iar disputele teritoriale ar trebui gestionate corespunzător.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.