Arsenalul nuclear al Chinei - de 400 de focoase nucleare, mult mai mic decât al Rusiei şi Statelor Unite, care deţin aproximativ 5.0000 - este pe cale să se tripleze până în 2035 şi să ajungă la 1.500 de focoase nucleare, estimează Pentagonul într-un raport în care subliniază o îmbunătăţire constantă a Forţelor Aeriene chineze, relatează AFP.
Statele Unite au desemnat China drept principala lor provocare militară, iar în acest raport anual cu privire la armata chineză, prezentat marţi, Pentagonul subliniază un progres atât în domeniul nuclear, cât şi în cel convenţional.
Departamentul american al Apărării estimează că stocul chinez de focoase nucleare operaţionale a depăşit numărul de 400, se arată în raport.
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
”Dacă China continuă să-şi crească stocul nuclear în acest ritm, va avea, după câte se pare, un stoc de aproximativ 1.500 de ogive” până în 2035, estimează Pentagonul.
Această creştere a arsenalului nuclear chinez ar putea fi o sursă de instabilitate, potrivit unui purtător de cuvânt al Pentagonmului, generalul Pat Ryder.
”Cu cât mai mult proliferează, cu atât este mai îngrijorător, cu atât acest lucru destabilează mai mult regiunea”, le-a declarat marţi unor jurnalişti generalul.
A TREIA PUTERE NUCLEARĂ, DUPĂ SUA ŞI RUSIA
Acest arsenal este, cu toate acestea, cu mult în urma celor ale Statelor Unite şi Rusiei, care deţin fiecare câteva mii de ogive nucleare.
Beijingul, care lucrează la o modernizare a rachetelor balistice care ar putea să poarte aceste focoase nucleare, a testat 135 de astfel de rachete în 2021 - ”mai multe decât tot restul lumii”, dacă nu sunt luate în calcul şi cele folosite în conflicte militare, se arată în raport.
Forţele Aeriene chineze progresează cu paşi mari şi ”prind din urmă forţele aeriene din Occident”, se arată în raport.
Un oficial militar american de rang înalt a subliniat, înainte de publicarea acestui raport, că Forţele Aeriene chineze încearcă ”să progreseze rapid pe toate fronturile”, şi anume în privinţa echipamentului militar, piloţilor şi restului personalului.
Departamentul american al Apărării estimează în acest raport că China desfăşoară ”acţiuni mai coercitive şi agresive în regiunea indo-pacifică” - o expresie folosită de către administraţia americană pentru a desemna o realitate în schimbare a alianţelor în regiunea Asia-Pacific.
Acesta este mai ales cazul Taiwanului - o insulă revendicată de Beijing ca făcând parte din teritoriul chinez.
O vizită pe Insula Taiwan a preşedintei Camerei Reprezentanţilor americane Nancy Pelosi, în august, a accentuat tensiunile.
China a efectuat, ca represalii, cele mai agresive exerciţii militare în zona Taiwanului din anii '90.
Tensiunile au scăzut ulterior, însă oficialul militar de rang înalt citat a subliniat că activitatea chineză în zona Taiwanului, în pofida faptului că au scăzut, ele rămân mai importante decât erau anterior vizitei lui Pelosi şi constituie o sursă de îngrijoarare.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.