Armenia şi Azerbaidjanul anunţă joi că au ajuns la un acord asupra unei părţi a delimitării frontierei comune - o primă ”ajustare a coordonatelor”, pe baza unor hărţi din perioada sovietică - un subiect de tensiuni extreme din decembrie încoace, făcând astfel încă un pas către o normalizare a relaţiilor, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aceste ţări din Cucaz s-au înfruntat în două războaie în vederea preluării controlului regiunii separatiste azere Nagorno Karabah, iar Baku a lansat în septembrie 2023 o ofensivă-fulger prin care a preluat controlul acestui teritoriu  şi i-agonit astfel pe separatiştii armeni care-l conduceau de 30 de ani.

La sfârşitul lui martie, premierul armean Nikol Paşinian a aprobat, în căutarea unui acord de pace, restituirea unor sate de frontieră cucerite de către Armenia în anii '90 şi ulterior abandonate.

Evenimente

12 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Meta Estate

Această decizie i-a înfuriat pe locuitorii zonelor vecine, care se tem că acest proces de demarcaţie îi izolează şi că unele case se vor afla sub control azer.

Ea a antrenat în întreaga Armenie o contestare, condusă de către un arhiepiscop, Bagrat Galstanian, care cere demisia lui Nikol Paşinian.

SEVERANITATE, INDEPENDENŢĂ ŞI SECURITATE

Joi, ministerele de Externe ale celor două ţări anunţă - în comunicate separate - că au ajuns la o ”ajustare a coordonatelor” la nivelul unei părţi a frontierei comune, în baza unor hărţi care datează din perioada sovietică.

Potrivit acestui plan, patru sate frontaliere - în prezent sub control armean - urmează să treacă sub control azer.

Nikol Paşinian, un susţinător al unui acord cu Azerbaidjanul, o ţară mai bogată şi mai bine înarmată, a salutat imediat, joi, ”un jalon important în consolidarea suveranităţii şi independenţei Armeniei”.

”Pentru prima oară de la independenţa (faţă de Uniunea Sovietică în 1991), Republica noastră are o frontieră delimitată în mod oficial”, se felicită el.

”Acest lucru ne ridică securitatea şi stabilitatea la un nivel înalt”, apreciază el.

Teritoriul pe care Armenia a acceptat să-l retrocedeze are o importanţă strategică pentru această ţară enclavizată, deoarece el controlează tronsoane ale unui drum important către Georgia vecină.

Nikol Paşinian anunţă joi că Armenia va construi noi drumuri în regiune, în lunile următoare, şi că grăniceri din cele două ţări urmează să fie desfăşuraţi de-a lungul frontierei retrasate ”în zilele următoare”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.