Exerciţii militare comune - denumite ”Eagle Partner 2024” - cu Statele Unite au început luni în Armenia, anunţă Departamentul american al Apărării, o nouă ilustrare a unei apropieri între Occident şi Erevan, care se află în termeni reci cu aliatul său rus, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aceste manevre, care implică unităţi din cadrul ”US Army Europe and Africa” şi Gărzii Naţionale din Kansas, urmează să se desfăşoare până la 24 iulie, anunţă Ministerul armean al Apărării, fără să precizeze numărul trupelor implicate.

Aceste exerciţii vizează ”obiective de stabilizare” în ”misiuni internaţionale de menţinerea păcii”, în vederea unui ”schimb de bune practici” şi unei consolidări a ”pregătirii” unor unităţi armene, a anunţat ministerul armean.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank

Armenia reproşează Moscovei o lipsă de susţinere împotriva Azerbaidjanului, care a recucerit în întregime - cu forţa - în toamna lui 2023 regiunea separatistă azeră Nagorno Karabah, după ce a fost controlată timp de 30 de ani de către separatişti armeni.

După această înfrângere usturătoare, Erevanul încearcă să-şi consolideze relaţiile cu Occidentul, în timp ce vecina sa Georgia este acuzată de o apropiere de Rusia, un semn, în opinia observatorilor, a unei reaşezări geopolitice în curs în Caucaz.

O bază militară rusă permanentă se află în continuare pe teritoriul armean - la Gyoumri -, iar Armenia rămâne membră a Organizaţiei Tratatului Securităţii Colective (OTSC), o alianţă militară condusă de către Moscova.

În februarie 2024, premierul armean Nikol Paşinian anunţa însă că Armenia şi-a ”îngheţat” ”în practică” participarea la această alianţă.

În paralel, Washingtonul anunţa, la 5 iulie, suspendarea manevrelor militare cu Georgia - prevăzute la sfârşitul lui iulie - în cadrul unei reevaluări complete a relaţiilor sale cu Tbilisi.

Aceasă reevaluare a fost ordonată în mai, după adoptarea în Georgia a unei legi controversate a ”influenţei străine”, acuzată de copierea unei legislaţiii ruseşti liberticide şi de compromiterea integrării europene a Georgiei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.