Armata americană îşi pregăteşte cea mai mare desfăşurare în Europa din ultimii 25 de ani, prin trimiterea, în cadrul unei exerciţiu anul viitor, a 20.000 de militari suplimentari, cu scopul de a-şi ”demonstra puterea militară” faţă de adversari ca Rusia, anunţă comandantul Forţelor terstre americane în Europa, generalul Christopher Cavoli, relatează AFP.
Aproximativ 9.000 de militari americani staţionaţi în Europa li se vor alătura şi vor participa la exerciţiul militar ”Defender-Europe 20”, la care urmează să participe în total 37.000 de militari aliaţi, din mai şi până în iunie 2020, în zece ţări europene, a declarat luni generalul Cavoli unui grup de jurnalişti la Pentagon.
Primele trimiteri de militari şi materiale încep în februarie, în vederea instalării a aproximativ 13.000 de piese de echipament, care vor parcurge până la 4.000 de kilometri pentru a ajunge la destinaţie.
Este vorba despre o adevărată provocare logistică în ţările fostului bloc sovietic, în care căile ferate nu au aceeaşi lăţime ca în Europa Occidentală, şi în care podurile nu sunt prevăute să susţină cele 70 de tone ale tancurilor americane de tip Abrams.
După ani de reduceri de efective militare în Europa, după Războiul Rece, această desfăşurare excepţională reflectă bulversarea strategică provocată de anexarea Crimeei de către Rusia în 2014, care a ”schimbat totul”, a subliniat generalul american, care s-a abţinut să desemneze în mod clar Moscova ca adversarul vizat de manevrele militare.
Check out the Defender-Europe 20 announcement. It will be the largest deployment of US #Army troops and equipment to #Europe in more than 25 years … https://t.co/J4hWkEhluI pic.twitter.com/x6ZE1WOlvg
— DVIDSHub (@DVIDSHub) October 8, 2019
Marinari, aviatori şi infanterişti americani urmează să sosească în Europa pe cale aeriană şi maritimă, folosind mai multe porturi şi baze aeriene de pe continent, precum portul La Rochelle.
În afară de podul aerian şi maritim dintre Statele Unite şi Europa, sunt prevăzute exerciţii ”colaterale”, inclusiv o traversare a unui râu în Polonia, o paraşutare în Lituania şi un exerciţiu de coordonare la nivel de comandament în Germania.
Obiectivul este ”demonstrarea capacităţii armatei americane de a desfăşura rapid o forţă importantă pentru a susţine NATO şi a răspunde oricărei crize”, a subliniat armata americană într-un comunicat.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.