Prinţul moştenitor al Arabiei Saudite Mohammed bin Salman, supranumit MBS, a fost numit în funcţia de premier, un rol deţinut de obicei chiar de rege.
Mohammed bin Salman, care este conducătorul de facto al regatului, a fost numit „prim-ministru”, se arată într-un decret al regelui Salman, tatăl său, publicat de agenţia oficială de ştiri Spa, citată de AFP.
În Arabia Saudită, regele este şef de stat şi preşedinte al Consiliului de Miniştri.
"Alteţa Sa Regală Prinţul Mohammed bin Salman va fi prim-ministru, ca o excepţie de la prevederile articolului (56) din Legea fundamentală privind guvernanţa şi de la prevederile relevante cuprinse în Legea Consiliului de Miniştri”, a scris agenţia SPA.
Mohammed bin Salman a fost anterior vicepremier sub tatăl său, regele Salman, precum şi ministru al Apărării.
El este înlocuit ca ministru al Apărării de fratele său mai mic, Khaled bin Salman, care a fost anterior ministru adjunct al Apărării, potrivit aceleiaşi surse.
Ministerele de Interne, Externe şi Energie nu au fost afectate de remanierea guvernamentală, potrivit decretului regal.
Prinţul Mohammed, care a împlinit 37 de ani luna trecută, se află în prima linie pentru a-i urma tatălui său în funcţia de şef al celei mai mari economii a lumii arabe.
MBS ar urma să devină cel mai tânăr din dinastia saudită care ajunge la tron după moartea tatălui său în vârstă şi slăbit.
De la numirea sa ca prinţ moştenitor în 2017, el a condus de facto această putere regională petrolieră.
În ultimii ani au existat zvonuri tot mai mari despre starea de sănătate a Regelui, în vârstă de 86 de ani, care a fost internat de două ori în acest an, cel mai recent în mai.
Mohammed bin Salman a făcut în Arabia Saudită reforme totale, în timp ce reprimă brutal opoziţia, dar el rămâne un interlocutor esenţial la nivel internaţional.
Înainte de invadarea Ucrainei de către Rusia în februarie anul trecut, regatul saudit - şi în special prinţul moştenitor - a căutat să depăşească izolarea diplomatică impusă de majoritatea ţărilor occidentale după asasinarea în 2018 a jurnalistului saudit Jamal Khashoggi la consulatul ţării sale la Istanbul.
După alegerea sa, preşedintele american Joe Biden a desecretizat chiar şi un raport care concluziona că „MBS” a „validat” asasinarea lui Jamal Khashoggi, un critic al puterii, lucru pe care autorităţile saudite l-au negat întotdeauna.
Dar de la invazia rusă şi de la creşterea preţurilor la energie, Biden, fostul prim-ministru britanic Boris Johnson şi alţi lideri occidentali au vizitat regatul, unul dintre primii exportatori de petrol din lume, pentru a încerca să convingă Riadul să pompeze mai mult ţiţei.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.