Aproximativ 90% din populaţia din Fâşia Gaza a fost strămutată cel puţin o dată de la începutul războiului dintre Israel şi Hamas, potrivit agenţiei umanitare a ONU citată de The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Andrea De Domenico, şeful agenţiei OCHA a ONU în teritoriile palestiniene, a declarat miercuri că aproximativ 1,9 milioane de persoane ar fi strămutate în Gaza.

"Estimăm că nouă din 10 persoane din Fâşia Gaza au fost strămutate intern cel puţin o dată, dacă nu de până la 10 ori, din păcate, din octombrie", a declarat el reporterilor.

Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

"Înainte estimam 1,7 (milioane), dar de la acel număr, am avut operaţiunea din Rafah şi am avut deplasări suplimentare din Rafah", a spus el, explicând creşterea.

"Apoi, am avut, de asemenea, operaţiuni în nord care au deplasat, de asemenea, oameni", a adăugat el.

El a spus că astfel de operaţiuni militare au forţat oamenii să îşi reseteze vieţile, iar şi iar.

"În spatele acestor numere, există oameni... care au temeri şi nemulţumiri. Şi au avut probabil vise şi speranţe; din ce în ce mai puţine, mă tem că astăzi, din păcate", a spus De Domenico.

"Oameni care în ultimele nouă luni au fost mutaţi ca nişte pioni într-un joc de societate".

El a spus că Fâşia Gaza a fost tăiată în două de operaţiunile militare ale Israelului, OCHA estimând că există 300.000-350.000 de persoane care trăiesc în nordul teritoriului asediat şi care nu au putut merge în sud.

Între timp, el a adăugat că, de la începutul războiului, aproximativ 110.000 de persoane au reuşit să părăsească Fâşia Gaza înainte ca punctul de trecere Rafah spre Egipt să fie închis la începutul lunii mai.

De Domenico a precizat că unii au rămas în Egipt, în timp ce alţii au plecat mai departe.

Cel mai sângeros război din Gaza a izbucnit după ce atacul Hamas din 7 octombrie asupra sudului Israelului s-a soldat cu moartea a 1.195 de persoane, majoritatea civili, potrivit unui bilanţ AFP bazat pe cifre israeliene.

De asemenea, militanţii au capturat 251 de ostatici, dintre care 116 au rămas în Gaza, inclusiv 42 pe care armata îi consideră morţi.

Ofensiva de represalii a Israelului de atunci a ucis cel puţin 37.953 de persoane, de asemenea în majoritate civili, potrivit datelor Ministerului Sănătăţii din teritoriul condus de Hamas.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.